vrijdag 18 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

PvdA-verlies eigenlijk groter

15 maart 2010 (door de redactie)

Opmerkelijker dan het besluit tot hertelling van de stemmen in Rotterdam - de zetelverdeling verandert niet, de PvdA blijkt vergeleken met de eerste telling zelfs iets groter dan Leefbaar Rotterdam - is dat de sociaal-democraten het aan de vele voorkeursstemmen te danken hebben dat ze bovenaan zijn geëindigd. Zonder die inbreng was het verlies van de PvdA nog veel groter geweest dan de duikeling van 18 naar 14 zetels die nu is gemaakt.


Opvallend is ook dat Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Marco Pastors in zijn eentje meer stemmen vergaarde dan de PvdA-kopstukken Dominic Schrijer, Hamit Karakus, Jantine Kriens en Peter van Heemst bij elkaar. Met andere woorden: de sociaal-democraten mogen hebben gejuicht bij de uitslag, er was allerminst reden toe.

De PvdA, zo blijkt uit alle voorkeursstemmen, is een echte multi-culti-partij geworden. De volgelingen van Schrijer veroverden, afgerond, 64.000 stemmen. Daarvan kwamen er meer dan 27.000 op naam van kandidaten die hun roots niet achter onze dijken hebben liggen.

Van die 27.000 stemmen kwamen er ook nog eens bijna 8.000 van vijf mensen die niet bij de eerste veertien van de PvdA stonden. Die stemmentrekkers komen nu bijna allemaal wel in de raad: Tunahan Kuzu, Zeki Baran, Ad El haji en Fatima Talbi. De vijfde, José Carlos Gonçalves, 34ste plaats, blijft waarschijnlijk voorzitter van de deelgemeente Delfshaven. Het zijn bijna allemaal kandidaten geweest die veel campagne voor zichzelf hebben gevoerd.

Veel voorkeursstemmen haalden ook de rechtstreeks gekozen Alaoui Alaoui (14de/3073), Peggy Wijntuin (8ste/2137) en Richard Moti (5de/2301).
De PvdA-stemmers kiezen dus in belangrijke mate voor hun allochtone representanten. Zonder hun aanwezigheid was, zoals gezegd, het verlies van de PvdA nog veel groter geweest. Misschien was die partij dan wel onder de tien zetels gekomen.

Zo’n ontwikkeling is bij Leefbaar Rotterdam niet te zien. Lijsttrekker Marco Pastors kreeg, zoals gezegd, in zijn eentje meer kiezers achter zich (51.799 van der 63.647 stemmen) dan de PvdA-coryfeeën Dominic Schrijer (lijsttrekker/wethouder), Hamit Karakus (2de/wethouder), Jantine Kriens (3de/wethouder) en Peter van Heemst (4de/fractieleider) bij elkaar (in totaal 41.086 stemmen).

Dat zegt heel veel over populariteit de voormannen van de PvdA. Klaarblijkelijk spreken ze de Rotterdammer onvoldoende aan. In ieder geval veel minder dan bij de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam het geval is. Toch zijn het deze PvdA’ers die heel veel in de publiciteit zijn geweest en alle gelegenheid hebben gehad om de kiezer aan zich te binden.

De komst van al die ‘voorkeurs-raadsleden’ bij de PvdA zou weleens tot problemen kunnen leiden. In de periode 2002-2006 was dat het geval met Agostinho dos Santos, die al snel veel Kaapverdische keizers achter zich had gekregen en zich in no-time afscheidde en als eenmansfractie verder ging. Hij voelde zich meer geboden aan zijn kiezers dan aan de PvdA, die hem zijn plek op de lijst had gegeven. En dat is een probleem waarmee de allochtone nieuwkomers bij de sociaal-democraten nu ook problemen zouden kunnen krijgen. Het hoeft natuurlijk niet, want het is ook, eerder, goed gegaan.

Maar er zal door het college van b en w extra voorzichtig moeten worden geopereerd als de PvdA er deel van uit maakt. Het gevaar is aanwezig dat er zo kikkers uit de kar springen. Verrassingen zijn op dat vlak helemaal niet uit te sluiten.

Het geeft weer aan dat in Rotterdam het politieke speelveld al langer aan het veranderen is en dat die ontwikkeling zich drastisch voortzet.

Wat betreft de voorkeursstemmen: Ronald Sørensen haalde 4536 voorkeursstemmen. Ook in 2002 en 2006 kreeg hij genoeg kiezers achter zich om op eigen kracht in de raad te komen. Voor de vergelijking: PvdA-fractieleider Peter van Heemst behaalde 2035 stemmen. En de lijsttrekker van GroenLinks, Arno Bonte, haalde 6895 stemmen, niet eens opvallend veel meer dan Sørensen.

Er was één kandidaat-raadslid dat één stemde haalde bij de eerste telling: Jack van Geenen van de Partij Sociaal Nederland.
 

Deel dit bericht met je vrienden!