vrijdag 27 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

PvdA: ‘Eneco niet in de uitverkoop’

13 september 2017 (de Redactie)

“Gooi Eneco niet in de uitverkoop, hou vast aan duurzaamheid en banen!”

De PvdA Rotterdam, Den Haag en Dordrecht willen dat de gemeente aandeelhouder blijft van Eneco, en daarmee vasthoudt aan de duurzame koers van het bedrijf en de paar duizend banen in de stad. PvdA fractievoorzitter Leo Bruijn: “Eerdere verkoop van Nuon en Essent liet zien dat zij gelijk hun banen naar het buitenland brachten. Tevens zijn zij de slechts presterende energieleveranciers op het gebied van duurzaamheid.”

De PvdA fracties zien dan geen reden tot verkoop: “Het is niet de eerste keer dat rechtse partijen als een stelletje snelle verkoopcowboys onze maatschappelijke bezittingen te grabbel gooien. Het Havenbedrijf en de AVR zijn destijds ook voor een hijgerige grijpstuiver van de hand gedaan. We hebben daar nu geen grip meer op”, aldus Leo Bruijn.

De verkoop van Eneco kan de gemeente in één klap honderden miljoenen opleveren. Het is wel nog maar de vraag of de opbrengst wordt geïnvesteerd in duurzaamheid. Bruijn: “Het zou natuurlijk mooi zijn als dat geld één op één besteed wordt aan de isolatie van woningen en verduurzaming van onze energievoorziening. Echter laten de eerdere verkoop van Essent en Nuon zien dat lokale overheden het geld oppotten, gaten in de begroting dichten of, nog erger, dat het terecht komt in meer asfalt.”

De PvdA ziet liever dat de gemeente de grip op het bedrijf vergroot. “Eneco is nu een van de meest duurzame energieleveranciers. Als we de aandelen van de hand doen, is er nul garantie dat ze vast blijven houden aan die koers. Daarnaast zorgt Eneco nu voor een paar duizend directe banen in Rotterdam: “De verkoop van Essent en Nuon liet zien dat de nieuwe investeerders de banen direct naar het buitenland overhevelden om snel meer rendement te pakken. Voor een stad als Rotterdam, met een torenhoge werkloosheid, zou dat een grote tegenslag zijn.”

Deel dit bericht met je vrienden!