vrijdag 3 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Puik pinksterweer

29 mei 2009 (door de Redactie)

Tyfoonachtige taferelen, Amerikaans ogende radarbeelden met een paar ontploffende ‘supercells’, die van het scherm afspatten, rukwinden tot bijna orkaankracht, een welhaast ‘toevalopwekkende’ lichtshow met zo’n tienduizend flitsen per uur, zoals waarschijnlijk nooit tevoren vertoond in een groot deel van het land, alsmede zondvloedachtige neerslagen, soms in een zeer kort tijdsbestek.

Dat waren zoal de ingrediënten van het onwaarschijnlijk heftige noodweer begin deze week. Ondergetekende, door de wol geverfd en heel wat gewend op weergebied (al sinds 1977 in de weer met het weer), kon zich niet herinneren zo’n zwaar noodweer te hebben meegemaakt en dan nog wel in een ‘aspirant zomermaand’ als mei. Nagenoeg dertig jaar terug (eind mei 1979) was er ook een spectaculair onweer, maar met name de schitterende lichtshow deze keer was ongeëvenaard. Voornamelijk het niet aflatende bliksemsalvo tussen de wolken onderling gaf die vrijwel continue opflakkering van het zwerk en de krant kon gewoon gelezen worden midden in de nacht. Officiële bliksemtellers in het zuidwesten van het land rapporteerden op een gegeven moment zo’n 400 bliksemflitsen per minuut! Het was warempel een complete illuminatieshow, waar een stroboscoop in de disco anno 1984 nauwelijks tegenop kon. De allerzwaarste buiencarrousels lieten de Rotterdamse contreien gelukkig links liggen (rechts in dit geval) en er viel ongeveer twintig millimeter onweersregen in diverse delen van de stad. Â

We stevenen deze keer af op een fraai lang Pinksterweekeinde onder regie van solide hoge druk op de juiste plaats. Het accent komt boven de noordelijke Noordzee en Zuid-Scandinavië te liggen. Met wat geluk stroomt het kwik uit naar 23-24 graden in de Maasstad.

Heel misschien is afgerond 25 graden nog wel mogelijk rond Tweede Pinksterdag. We hebben voorlopig wel een doorstaande noordooster en dan voelt de ruim 20 graden op het thermometerdisplay enkele graden koeler aan.

Volgende week wordt het een stuk frisser in een noordelijke stroming, maar veel regen komt er niet aan vooralsnog. Wel wordt het een jas koeler met slechts 13-14 graden overdag medio komende week.

 Â
weerman Marc Putto  Â


Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road