zaterdag 4 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Publiek eert verongelukte vrouw

23 februari 2015 (Jim Postma)

Honderden, zo niet duizenden voorbijgangers, zijn de afgelopen week blijven stilstaan bij het monumentje op de Zwart Jansstraat ter nagedachtenis van een 20-jarige Française. Zij is daar op haar fiets om het leven is gekomen. De jonge vrouw, die hier in Rotterdam werkte als au pair, had net twee kleine kinderen naar school gebracht.

 


Enkele minuten later werd zij daar, op de hoek van de 1e Pijnackerstraat, gegrepen door een vrachtwagen. Het Franse meisje kwam met haar hoofd onder de wielen terecht en was op slag dood.
Met verbijstering en met sterke verontwaardiging heeft het publiek in de drukke winkelstraat kennis genomen van het bizarre ongeluk. Staande bij het monumentje, dat is opgericht door plaatselijke winkeliers, barstten sommigen in tranen uit bij het horen van de toedracht van ooggetuigen. Elke dag werden de bloemen ververst bij de foto van de omgekomen vrouw.

 

Elke dag werden de bloemen ververst bij de foto van de omgekomen vrouw. Foto's: Rinus VuikOoggetuigen
Voor de directe ooggetuigen was de aanblik van de jonge Française onder die vrachtwagen een verschrikking. Vooral omdat zij twee kinderzitjes zagen op de verkreukelde fiets. De meesten dachten daardoor dat er ook nog schoolgaande kindjes waren omgekomen. Al met al was het een bijzonder bloedige aanblik waardoor enkele van de ooggetuigen in een shock waren beland. Zij ondergaan momenteel Slachtofferhulp.
Over de toedracht van het ongeluk zijn verschillende versies in omloop, die niet altijd stroken met de plaatselijk gemaakte straatcamera beelden. Sommige ooggetuigen vertelden dat de vrachtwagen, die karton en papier aan het ophalen was, met een ‘noodgang’ de 1e Pijnackerstraat kwam uitrijden tegen het verkeer in. ,,De wagen werd op dat moment bestuurd door een bijrijder, terwijl de eigenlijke chauffeur aan de andere kant van de straat stond toe te kijken,’’ zo luidt een van de versies.

Samenloop
Volgens Chris, een buurtbewoner die net uit zijn huisdeur kwam en het ongeluk vlak voor zijn ogen zag gebeuren, ging het hier ‘om een nare samenloop van omstandigheden.’ Hij zegt daarover onder meer: ,,De vrouw op de fiets kwam met een bocht uit een zijstraat rijden en wilde de vrachtwagen links passeren. De bijrijder heeft kennelijk het slachtoffer totaal niet gezien. Door het geschrokken winkelende publiek is hij toen in zijn achteruit gegaan. Mogelijk is juist die laatste manoeuvre de vrouw fataal geworden.’’

Deze ooggetuige vanaf de eerste seconde heeft inmiddels op aanraden van vrienden ook Slachtofferhulp aanvaardt. Chris was de eerste die kordaat ingreep, onder meer door de bijrijder niet onder de vrachtwagen te laten kijken. Even later heeft hij met een stuk karton het bloedige tafereel bedekt voor het reeds zwaar geschrokken winkelende publiek.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!