maandag 6 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Professor H. Johan Witteveen

Prof. Witteveen (93) neemt afscheid

20 mei 2014 (door Jim Postma)

‘Wachten op de terugkeer van de meester, Keynes’


Ruim 200 genodigden waren er vorige week getuigen van hoe supereconoom professor H. Johan Witteveen (93) uiteindelijk zijn afscheidscollege gaf voor de prominenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Onder hen waren voormalig premier Ruud Lubbers, de minister van Financiën Jeroen Disselbloem en Eurocommissaris Neelie Kroes. De hoogbejaarde Witteveen stal hier de show met zijn verhandeling in het Engels van: ‘The meaning of our enormous structual balance of payments surplus.’

Drie kwartier stond de eminente Johan Witteveen (93) achter het spreekgestoelte. Nog kaarsrecht en zonder ook maar een slok van het glas ‘spreekwater’ te nuttigen. Foto's: Rinus Vuik

Voor de niet-economen in de zaal van Theaterschool Hofplein Rotterdam aan de Pieter de Hoochweg leek de laatste drie kwartier durende ‘lecture’ van de professor veel op niet-begrijpende ‘abacadabra’. Maar volgens de economische specialisten, zoals Neelie Kroes, ‘bijzonder glashelder’. Drie kwartier stond de eminente Johan Witteveen achter het spreekgestoelte. Nog kaarsrecht en zonder ook maar een slok van het glas ‘spreekwater’ te nuttigen.

Keynes
Hij refereerde in zijn laatste college onder meer op een aantal basisprincipes van wereldeconoom en icoon Keynes. Over deze gigant zei hij onder meer: ,,Het is wachten op de terugkeer van de Meester’’ (,,Time to wait for the return of the Master’’). En zo sloot hij af met: ,,What we need is the power of confidence. Faith!’’ (,,Wat wij nodig hebben (in de economie) is vertrouwen. Geloof!’’)
Tijdens het eerbetoon aan Witteveen werd ook promotie gemaakt voor zijn autobiografische boek ‘De Magie van Harmonie’, oftewel een visie op de wereldeconomie van co-auteur Saskia Rosdorff. Het is uitgegeven door uitgeverij Gibbon Uitgeefagentschap (website hjwitteveen.com), omvat 376 pagina’s en is te koop voor 29,90 euro in de boekhandel. ‘Een heel bijzonder boek, kritisch en consistent. Het is geschiedenis en actualiteit tegelijk’, aldus Roel Janssen van NRC-Handelsblad.

Loftrompetten
In de pers was hier verder over te lezen: ‘Johan Witteveen (Zeist 1921) is een staatsman zoals Nederland eer weinig heeft gekend. Deze kleinzoon van Wibaut was tijdens zijn lange, vruchtbare leven onder andere rector magnificus van de Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam (1948-1963). Verder lid van de Eerste en Tweede Kamer, tweemaal minister van Financiën en Managing Director van het internationale IMF.

Europees Commissielid Neelie Kroes met Nederlands zakenvrouw Sylvia Toth.

Naast de vele andere maatschappelijke functies die hij heeft bekleed, neemt Witteveen intussen nog steeds een leidende positie in binnen de internationale soefi-beweging. ‘De Magie van Harmonie’ bevat de memoires van een aimabel man die altijd op ontspannen wijze tot een evenwichtige besluitvorming wist te komen. In tijden van enorme internationale spanningen kon hij de hoge werkdruk aan dankzij zijn soefistische levenshouding’, aldus enkele loftrompetten in de media.

‘Brave meisjes…’
In het voormalige gebouw van de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH), waar nu dus de Theaterschool is gevestigd, hield Neelie Kroes samen met auteur Alies Pegtel haar nieuwe autobiografische boek ten doop onder de titel: ‘Neelie, brave meisjes schrijven zelden geschiedenis’. Dit 456 pagina’s tellende boek van uitgeverij Boom is eveneens te koop via de boekhandel.
De gehele manifestatie van de NEH , de voorloper van de latere Erasmus School of Economics en Erasmus Universiteit Rotterdam, stond in het kader van het 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan ontvingen professor Johan Witteveen en Neelie Kroes uit handen van Rector Magnificus Huibert Pols en collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr, een bijzondere bronzen herdenkingspenning.
 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven