zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Industrie lijktop te krabbelen Foto FF pixab

Productie industrie dit jaar in juni bijna 10 procent lager

9 augustus 2020 (de redactie)

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 9,7 procent lager dan in juni 2019, maakt het CBS bekend. De daling is iets kleiner dan in de vorige twee maanden. Het producentenvertrouwen is de afgelopen 3 maanden sterk verbeterd.

Grafiek CBS

Bijna overal in industrie minder krimp dan in mei

In juni lag in alle bedrijfsklassen van de industrie de productie opnieuw lager dan in dezelfde maand een jaar eerder, behalve in de bouwmaterialen- en tabaksindustrie. Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie kromp de productie van de branche reparatie en installatie van machines het sterkst. In ruim drie kwart van alle branches was de daling minder sterk dan in de vorige maand.

Grafiek CBS

Producentenvertrouwen herstelt verder

In juli waren industriële ondernemers voor de derde maand op rij minder negatief. Het oordeel over de verwachte bedrijvigheid verbeterde opnieuw en was voor het eerst na februari 2020 ook weer positief. De benutting van machines en installaties in de industrie lag bij aanvang van het derde kwartaal van 2020 op 76,9 procent. Dat was iets hoger dan de 74,2 procent in het tweede kwartaal, maar nog wel de op een na laagste bezettingsgraad in ruim 7 jaar.

(Bron CBS)

Lees meer over:

Economie
Deel dit bericht met je vrienden!