zondag 24 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Trump Biden The presidential debat Screenshot van CNN

Video presidentsdebat: Trump gedraagt zich

24 oktober 2020 (de redactie)

Wat in Amerika gebeurt, doet er toe. Vandaar dat de ogen van de wereld meekijken naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en bijhorende debatten.

Zou het evenals het eerste tv-debat tussen Joe Biden en Donald Trump een onsamenhangende ruziepartij worden? Nee dus. Trump had duidelijk besloten zich in het in Nashville Tennessee gehouden tv-debat zo veel mogelijk te gedragen, Hij luisterde respectvol naar NBC moderator Kristen Walker van NBC, maar bleef strijdlustig Biden aanvallen. Het was deze keer wel een debat. Een debat waar Trump het meeste had te winnen. De meeste van zijn potentiele kiezers zijn volgens de peilingen nog aan het aarzelen, terwijl bij Biden meer mensen hun keuze al bepaald hadden. 

Bovendien worden door veel commentatoren de verkiezingen gezien als een referendum over het presidentschap van Trump. Als je zo in het middelpunt staat heb je wat te winnen of verliezen. Deze keer deed hij zijn best. Zou corona, waarvan hij genezen is, een wonder bewerkstelligt hebben, of waren het zijn adviseurs? Een derde mogelijkheid is dat als je het de eerste keer zo hebt verrommeld, alles een volgende keer in orde schijnt te zijn.

Het debat was gecentreerd rond zes thema's en een slotvraag. De slotvraag was: Wat zegt u tegen Amerikanen die niet voor u gestemd hebben?

Trump mocht eerst. We parafraseren: 'Succes zal ons samen brengen, de belastingen gaan omlaag. Als hij -knikkend naar Joe Biden- gekozen wordt, wordt het een ramp'.   

Biden als tweede wil fatsoen en respect terugbrengen in de samenleving. Geen verdeling in Blauw en Rood, democarten en republikeinen maar Verenigde Staten, een verenigd land.   

De voorgaande thema's zijn: de coronapandemie, gezondheidszorg, immigratie, werkeloosheid, ras en klimaatverandering. De stellingen van beide debaters zijn daar duidelijk en voorspelbaar.

Zo voorspelbaar is uitslag van de verkiezingen nog niet. De kandidaten waren aan elkaar gewaagd. Biden hield zijn grond, als in je in de peilingen voorligt, is dat belangrijk. Trump had het wat betere showmanship. De video staat hieronder. 

The presidential debate | Video CNN Youtube 

Zie ook:

Lees meer over:

geopolitiek Amerika
Deel dit bericht met je vrienden!