dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

POWERMASK bijna open

30 augustus 2017 (de Redactie)

Honderdvijfentwintig maskers uit de omvangrijke collectie van het Wereldmuseum worden momenteel geïnstalleerd in de tentoonstelling POWERMASK, curated by Walter Van Beirendonck. Gecombineerd met modesilhouetten, kunst en films en fotografie over het oorspronkelijk gebruik levert dat een eigenzinnige tentoonstelling op over de kracht van het masker.

De Antwerpse modeontwerper Van Beirendonck kreeg de vrije hand om zijn kijk te geven op het fenomeen maskers. Van tientallen kunstenaars, modeontwerpers en fotografen is werk te zien, onder wie Keith Haring, Brian Kenny, Louise Bourgeois Jean-Paul Gaultier, Viktor & Rolf en Inez van Lamsweerde. Lees meer..


1 september 2017 t/m 7 januari 2018

Met de tentoonstelling POWERMASK neemt gastconservator Walter Van Beirendonck de bezoeker mee naar de uiteenlopende werelden waarin het masker een rol speelt. In de tentoonstelling presenteert de Antwerpse modeontwerper Van Beirendonck de verschillende functies van maskers: de link tussen beeldende kunst en Afrikaanse maskers, het bovennatuurlijke en de rituelen rond maskers, maskers in hedendaagse mode, maskers als fetisj, en nog veel meer!

OPEN HUIS | GRATIS ENTREE tijdens de Wereldhavendagen

Laat je verleiden door de complimentenmeisjes, steek de kade over en zet voet in het Wereldmuseum voor een gratis sneak peek in het museum! Tijdens de jaarlijkse Wereldhavendagen van 1 t/m 3 september is de Willemskade hét middelpunt van Rotterdam. Speciaal voor deze gelegenheid opent het museum voor iedereen de deuren. Het Wereldmuseum bouwt aan een nieuwe toekomst onder de paraplu van het Nationaal Museum van Wereldculturen, dat bestaat uit het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Het museum gaat een nieuwe koers varen als Museum over Mensen. Meer informatie..

22 meter lange muurtekening van Brian Kenny

Spectaculair is de 22 meter lange muurtekening die de New Yorkse kunstenaar Brian Kenny maakte in de tentoonstelling POWERMASK. Tien dagen lang werkte hij met stift aan een wandvullende zwart-wit tekening. De wand wordt gevuld met maskers uit de collectie en vormen zo een indrukwekkend totaalkunstwerk. Brian Kenny is een mixed media kunstenaar die in een kleurrijke en heldere beeldtaal werkt. Zijn werk omvat collages, tekeningen, schilderijen en werk op textiel. Kenny werkte eerder samen met Walter Van Beirendonck, maar ook voor andere modeontwerpers als Christian Lacroix.

De kracht van het masker | Workshops & Rondleidingen

In de POWERSTUDIO kun je iedere zondag creatief aan de slag. Als eindstation of startpunt van je bezoek kun je werken aan je eigen masker, dat is vormgegeven door de Rotterdamse ontwerper Bert-Jan Pot (limited edition). Geef kleur en karakter aan jouw eigen masker! Aan de leestafel kun je je verdiepen in de verschillende achtergronden van de tentoongestelde maskers. Of maak een kleurrijk, vrolijke en eigenzinnige collage geïnspireerd op het werk van Sally Wassink.

De workshops zijn elke zondag te volgen tussen 12:00 en 16:00 uur.

Rondleidingen

Elke zondag tussen 13:00 - 14:00 & 15:00 - 16:00 gratis rondleidingen!

Meld je hier aan..

Rotterdamse uitdagen | zondag 10 september

Het Wereldmuseum doet mee met de Rotterdamse Uitdagen op het Schouwburgplein met de workshop POWERMASK. Maak je unieke papieren masker naar ontwerp van Bertjan Pot in een doorlopende gratis workshop. Geef kleur en karakter aan jouw masker als opmaat voor de tentoonstelling POWERMASK, by Walter Van Beirendonck (t/m 7 januari 2018). Lees meer..

Zondag 10 september, 11.00-17.00 uur, Schouwburgplein

Nieuws uit onze andere musea

Afrika Museum - laatste maand, Wereld Vol Veren

Wat hebben fashion, symboliek en engagement met elkaar gemeen? Het gebruik van veren! In de tentoonstelling WERELD VOL VEREN zie je haute couture jurken, hoofdtooien die staan voor moed en verendrachten die als politiek statement worden gedragen. Deze tentoonstelling gaat zijn laatste maand in en is t/m 24 September 2017 te zien in het Afrika Museum. Nieuwsgierig? Bekijk hier de video..

Foto: Sequoia Emmanuelle - Hoofdtooi: Ka Amorastreya

In het buitenmuseum krijgt het thema ‘Architectuur’ een vervolg in de Afrikaanse dorpen en woonerven.

Wandel over een erf uit Ghana, door een dorp van de Dogon uit Mali, ontdek de ‘mongulu’s’ van de Baka-pygmeeën uit Kameroun. Ook zuidelijk Afrika is vertegenwoordigd met een woonerf uit Lesotho. De groenten op de kleine akkers en de inrichting van de huizen zorgen voor een echte Afrikaanse sfeer. Bekijk hier de website..

Museum Volkenkunde – Manga, manga en nog eens manga

Wegens groot succes wordt de tentoonstelling COOL JAPAN in Museum Volkenkunde verlengd, en dat we vieren met het MANGA Weekend op zaterdag 23 en zondag 24 september. Mangaliefhebbers kunnen hun hart ophalen; twee dagen lang staat het museum in het teken van manga, manga en nog eens manga. Met als hoogtepunt de filmvertoning van de mangafilm Summer Wars, buiten op groot scherm waarbij er een fijne zitzak voor je klaar staat. Meer informatie?

Deel dit bericht met je vrienden!