woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Politie heeft geen tijd voor aangiften

22 augustus 2012 (de Redactie)

(Door Dirk Mellema)

De Rotterdamse politie kan het aantal aangiften van misdrijven niet meer aan. Gedupeerden van diefstal moeten regelmatig een week tot veertien dagen wachten voordat zij aangifte kunnen doen.


Sinds anderhalf jaar werkt de Rotterdamse politie met zogenoemde 3D aangiften.


In een gebouw in Portugaal zitten medewerkers, die niets anders doen dan aangiften opnemen. Dat doen ze via grote schermen, die verbinding maken met (deels onbemande) politiebureaus, waar het slachtoffer wordt binnengelaten via een op afstand bestuurde elektrische deur. ,,Veel slachtoffers van misdrijven ervaren de werkwijze als onpersoonlijk,’’ stelt een politiemedewerker.


Niet zelden moeten ze 14 dagen wachten totdat ze hun verhaal bij de politie kwijt kunnen en aangifte kunnen doen. Al die tijd loopt de dader vrij rond.

Voor de recherche betekent dit in praktijk een onoverbrugbare achterstand bij de start van het onderzoek. De dader heeft alle tijd om bewijsmateriaal te laten verdwijnen en eventuele getuigen en (bange) slachtoffers onder druk zetten.

Medewerkers bij politie, die anoniem willen blijven, klagen steen en been over deze werkwijze die vanwege bezuinigingen is ingevoerd en het oplossingspercentage doet kelderen.


Vooral oudere rechercheurs hebben de tijd nog meegemaakt dat slachtoffers van een misdrijf direct het bureau konden binnenlopen en bij een rechercheur aangifte van een misdrijf konden doen. Daardoor leerde de rechercheur het slachtoffer persoonlijk kennen. Deze oudere rechercheurs ergeren zich groen en geel aan de huidige werkwijze.


Zie ookde columnop deze site over een meisje dat van haar mobiele telefoon werd beroofd.


Deel dit bericht met je vrienden!