maandag 25 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Polen

1 september 2009 (de Redactie)

Ik heb een zwak voor de Polen. Ik ben niet katholiek, maar wat dit volk in de loop der jaren van de Russen, de Duitsers en de Zweden om de oren heeft gekregen, tart elke beschrijving. Het is nu 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.Om Polen
.
De Duitsers hebben er ongeveer een maand over gedaan om de Polen op de knieën te krijgen. Uiteindelijk heeft het bombardement van Warschau, net als Rotterdam op14 mei 1940, de doorslag gegeven.

Maar er zijn aanzienlijke verschillen. De Duitsers zagen de Polen als een soort slaven. Iets hoger dan de joden, maar niet meer dan dat. Zoals de Duitse schrijver Guenter Grass ooit zei: “ Wij als Duitsers zijn hebben de vernietiging van de joden perfect georganiseerd. De verwerking van deze misdaad hebben we mogelijk nog beter georganiseerd.”

Dat laatste klopt. Op de Noord-Duitse TV-zender NDR zag ik laatst een reportage over de Duitse inval in Polen en alle consequenties. Ik weet niet hoe groot toen de bevolking van Polen was, maar in 1945 stond vast dat ongeveer 5 miljoen Polen zijn vermoord door de Duitsers en de Russen. Daar waren 3 miljoen joden bij.

In Nederland ligt het aantal oorlogsslachtoffers op ongeveer 200.000, waarvan 100.00 joden. Het zijn de gesneuvelden aan de Grebbeberg, in Rotterdam, de koopvaardij, het verzet en natuurlijk d hij 100.000.Joden die met medewerking van veel Nederlandse instanties zijn afgevoerd. Ook Polen had een regering in ballingschap in Londen. Er waren, op zijn zachtst gezegd, aanzienlijk meer Polen dan Nederlanders in geallieerde krijgsdienst.

Nederland is in 1944 en 1945 voor een belangrijk deel bevrijd door Polen. Allereerst bij de slag om Arnhem, maar later zijn grote gebieden zoals Brabant en Breda en later Oost-Groningen door Poolse soldaten bevrijd.

Het gezeur over Poolse gastarbeiders moet daarom maar eens afgelopen zijn.
Verwelkom ze met bloemen.
Ze verdienen het.


Deel dit bericht met je vrienden!