donderdag 21 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

POËZIEBUS 2017: Bus vol poëzietalent bezoekt op 4 augustus Rotterdam

2 augustus 2017 (de Redactie)

Van 4 tot en met 13 augustus doorkruisen 24 Belgische en Nederlandse podiumdichters de Lage Landen in een rode oldtimer bus. Op deze 10-daagse tournee van Rotterdam naar Antwerpen doen zij in totaal 10 Nederlandse en Belgische steden aan om daar optredens en workshops te geven. Onder hen bevinden zich ook de Rotterdamse dichters Jeroen Naaktgeboren en Kay Slice.

Tijdens hun tocht hebben de deelnemende dichters als doel de tijdloosheid en veelzijdigheid van de poëzie te vieren met zoveel mogelijk mensen. Alle optredens en workshops zijn dan ook gratis toegankelijk. Inhoudelijk komen zowel poëzieleken als de meer ervaren poëzieliefhebbers volop aan hun trekken.


Programma vrijdag 4 augustus
14.00 – 14.30 uur: Opening door Jana Beranová en Diana Ozon
14.30 – 17.00 uur: Workshops door Diana Ozon, Jana Beranová en diverse busdichters.
19.30 – 22.00 uur: Interactieve optredens, samen met Rotterdamse dichters.

Workshops, met onder andere:

* Masterclass Diana Ozon
* Masterclass Jana Beranová
* How to workshop (Marjan De Ridder)
* 1000 complimentjes en 1000 werkpuntjes (Gorik Verbeken)
* Dichter op het gedicht (Anne-Fleur van der Heiden)
* Freestylen (Siebrand)
* Met de beul aan tafel (Gerard Scharn)

On The Floor – Picknicken in een nieuw jasje
De Poëziebus introduceert dit jaar een nieuw concept: 'On The Floor', een initiatief van Cafe Restaurant Floor. De old school picknick zal terugkeren in een nieuw jasje. Bij de kassa in de Schouwburg staan op 4 augustus rijk gevulde picknickmanden voor je klaar. Neem je vrienden mee, huur een gevulde mand, en nestel je in de Tuin bij Floor om weer eens ouderwets te picknicken.

Foto hiernaast van Rinus Vuik: Voormalig stadsdichter Rotterdam, Jana Beranová, verzorgt onder meer de opening van de ‘Poëziebus’.

Deelnemende dichters
De deelnemende dichters zijn: Gorik Verbeken, Shanna de Ruiter, Martin Beversluis, Cissy, Hidde Moens, Adriána Kóbor, Kay Slice, Marjan De Ridder, Arno Moens, Heidi Koren, Tijdelijke Toon, Sam Hoeck, Jeroen Naaktgeboren, Anne-Fleur van der Heiden, Jooz, Petra Van Den Berghen, Gerard Scharn, Siebrand, Rellieatuur, Daan Janssens, Eline Crols, Joz Knoop, Giovanni Baudonck & Yousra Benfquih.

Gastdichters
Menno Smit, Rotterdamse Keet, Jan Wagenaar, Margje Ottevanger, Mandy Jaclyn, Karin van Kalmthout, Olivier van Nooten / Symplex, Elten Kiene, Serdal, Loraine Klaiber, Magnus Fama, Patricia Qui, Gilbert van Drunen, Charlie Dichter, Gyonne Goedhoop, Carina Fernandes, Edwin de Voigt, Sunny Loon, Darry Brown, Glorie Muanza, Yaell Campbell, Kobus Carbon, Alyssa van Veen en Wessel Klootwijk.

Meer informatie:

Website: www.poeziebus.nl

Facebook: https://www.facebook.com/poeziebus

Instagram: www.instagram.com/poeziebus

Twitter: www.twitter.com/poeziebus

Achtergrond:
Net zoals bij de twee eerdere edities en 2015 en 2016 was er sprake van een open inschrijving.

Met meer dan 150 aanmeldingen had de organisatie dit jaar ongekend veel keus. Het resultaat is een kwalitatief hoogwaardige selectie van Nederlandstalige woordkunstenaars, die actief zijn in uiteenlopende circuits. Maatschappijkritische rappers, inspirerende spoken word-artiesten, flitsende slammers en contemplatieve of experimentele dichters: ze zijn allemaal van de partij.

Ook is de Poëziebus inmiddels geen onbekende meer in het zomerse straatbeeld. Ieder jaar wordt de tour zichtbaarder en populairder. De bus mag dit jaar dan ook mooie, prominente plekken in de haltesteden aandoen zoals de Rotterdamse Schouwburg en Het Steen in Antwerpen. De Poeziëbus 2017 is een initiatief van de Stichting Poëziebus en halte Rotterdam wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, VSB Fonds. Theater Rotterdam & Taalunie.

Locatie: Theater Rotterdam (in de Rotterdamse Schouwburg)

Deel dit bericht met je vrienden!