woensdag 15 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Platform Wederopbouw Rotterdam giet Opbouwdag in andere vorm

8 mei 2020 (door de redactie)

De huidige crisis is een heel andere dan tachtig jaar geleden, maar pleegt eveneens een aanslag op het leven van alledag. Geplande wederopbouwactiviteiten staan op hun kop. Opbouwen in 2020 is anders dan anders. 

Hier een overzicht van de wederopbouwactiviteiten in 2020

 

Oorlog, vrijheid en wederopbouw in Gers! #26

Gers! magazine toont de liefde voor Rotterdam door Rotterdammers. In mei staat het magazine in het teken van het bombardement, de oorlog, 75 jaar vrijheid en de wederopbouw. Kees Vrijdag (organisator Opbouwdag), Paul Groenendijk (publicist en architectuurkenner Platform Wederopbouw Rotterdam) en Marlies Lageweg (kunstenaar en fotograaf Platform Wederopbouw Rotterdam) leverden alle drie een mooie bijdrage aan dit bijzondere nummer. Het is vanaf 12 mei te verkrijgen. Kijk op de website waar precies. 
 

Opbouwdag 2020

De jubilerende Euromast, die Stichting Aan den Slag! en Platform Wederopbouw Rotterdam dit jaar hadden uitgekozen als locatie voor Opbouwdag, is voorlopig nog gesloten. Alle fysieke activiteiten vinden daardoor niet plaats. Toch is er genoeg te bekijken vanuit huis. Fotografen hebben tijdens het uitzetten van de tour hun camera ter hand genomen en daar een leuke compilatie van gemaakt. Deze wandeling start bij de Euromast en is vanaf maandag 18 mei te bezichtigen via de site. De verhalen en oude beelden van de gebouwen die u tijdens deze wandeling aandoet, kan u naderhand op uw gemak doorlezen op de website.
 

Zestig jaar Euromast en Floriade

De Euromast en de Floriade vieren hun 60-jarig bestaan voorlopig alleen virtueel. De Euromast, Gemeente Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en Platform Wederopbouw Rotterdam hebben de volgende items gemaakt:

Rotterdam een attractie?!

Opbouwdag 2020 zou ten tijde van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden. Speciaal voor dit muzikale festijn had het Platform een expositie, film en college over 75 jaar toeristische trekkers in Rotterdam georganiseerd, 'Rotterdam een attractie?!'. Want als Rotterdam ergens goed in is, is het evenementen organiseren. Maar nu net even anders.

  • De expositie verhuist gelukkig net als het Songfestival naar 2021 en zal in de wederopgebouwde Laurenskerk plaatsvinden.
  • Voor de mediawandproductie, die in Theater Rotterdam te zien zou zijn, is de hoop gevestigd op een première in de nabije toekomst, wie weet op Opbouwdag!
  • Het bibliotheekcollege ‘Rotterdams Toerisme rond de Tweede Wereldoorlog’ van Paul Groenendijk zal online uitgezonden worden, waarschijnlijk in juni.
     

Expositie Maritiem District

De expositie in de nieuwe expositieruimte van de Red Apple over de wederopbouw in het Maritiem District, in samenwerking met het Waterstadgenootschap en Stichting Maritiem District, wordt 1,5 meter-proof gemaakt. Dit betekent dat er hopelijk nog deze zomer publiek kan worden ontvangen. De historie wordt getoond van dit gebombardeerde havenkwartier c.q. wederopbouwgebied - dat zich nu langzaam transformeert tot een high-rise woongebied. 
 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven