woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Piet hoort hier niet

26 november 2011 (de redactie)

Sinterklaas hoort bij onze cultuur. Die Pieten zijn geen slaven van die lieve Sint. Ze zijn zwart door het roet van de schoorsteen, waar zij doorheen moesten klimmen in het kolentijdperk. Echt waar, historisch bewezen.

Maar ja, een Piet die nu afdaalt komt hooguit in een verwarmingsketel terecht. De roetschoorsteen is verleden tijd. Een mooie gelegenheid om de Pieten af te schminken en ze een smoking aan te doen. Dat vinden vele nieuwkomers, zeker in Rotterdam.

Maar Sinterklaas hoort toch bij onze cultuur?, hoor ik op elk Nederlands feestje. Klopt, dat is zo, zoals ook ooit heksenverbranding en slavernij bij onze cultuur hoorde. Het kenmerk van een cultuur is nu eenmaal dat ze voortdurend verandert. Homo's en hetero's zijn in Nederland gelijkwaardig, maar een paar decennia geleden was dat ondenkbaar. Gevoelens voor hetzelfde geslacht waren onbespreekbaar, een taboe eerste klas.

Zwarte Piet mocht een paar dagen geleden Canada niet binnen. Een land met weldenkende mensen, een democratie waar we langzamerhand jaloers op kunnen zijn. De Canadezen vonden dat hele Zwarte-Piet-Gedoe racistisch. Piet werd tot ongewenst vreemdeling verklaard. Dat zet tot nadenken. Een land waar we toch - zeker in Rotterdam - warme gevoelens voor koesteren, velt een onafhankelijk oordeel over ONZE SINT. Ik belde een Canadese vriend, die ook Nederland goed kent. Hij zei het volgende: ,,Het verschil met Nederlanders is dat Canadezen meer rekening houden met minderheden. Ze zien dat die Piet van jullie beledigend is voor de nieuwe emigranten in Canada. Daar houden we hier rekening mee.’’

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!