zondag 27 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Peter en Wilma Beaujean sluiten ‘Tounkaramuseum’

3 januari 2011 (door Jim Postma)

Na 40 jaar reizen dwars door Afrika, van zuid naar noord, neemt het Rotterdamse echtpaar Peter en Wilma Beaujean ook afscheid van hun geliefde ‘Gallery Tounkara’ aan het Pijnackerplein 27a.
 

Met de grootste particuliere collectie Afrikaanse kunst (etnografica) in Nederland, van vele duizenden stuks, houden zij de komende maand januari ‘uitverkoop’. De opbrengst van deze verkoop komt ten goede aan een te bouwen school en een weeshuis voor Afrikaanse weeskinderen in het dorpje Afagnan in Togo.

Peter Beaujean die samen met zijn Wilma de afgelopen 20 jaar de galerie heeft gerund zegt met grote spijt: ,,Wegens gezondheidsredenen zijn wij helaas genoodzaakt er mee te stoppen.

Wij doen dit met pijn in het hart, want Tounkara was onze lust en leven. Tienduizenden mensen uit het hele land, maar vooral ook uit de regio-Rotterdam, zijn in al die tijd langs geweest om Afrikaanse kunst te bewonderen. Wij hadden naast de vele openingen van exposities ook een soort van museumfunctie. Talloze schoolklassen zijn bij ons op bezoek geweest.’’ (www.gallerytounkara.com).

Wereldmuseum

Naast het Rotterdamse ‘Wereldmuseum’ (voormalig museum voor Land- en Volkerenkunde) aan de Wilhelminakade was Gallery Tounkara met een oppervlakte van 300 m2 een bron van educatieve informatie. Zo zijn er tot aan het einde van deze maand nog duizenden (voorouder-)beelden te bewonderen, naast Afrikaanse gebruiksvoorwerpen. Zoals ritueel aardewerk, maskers en objecten van tientallen tot honderden jaren oud. Liefhebbers van deze specifieke Afrikaanse kunst kunnen in Tounkara nog dagelijks terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Om er nog iets van hun gading mee te nemen of om afscheid te nemen van het bekende galerie-echtpaar.

De jarenlange klanten kunnen deze maand nog een origineel stuk ‘kopen’ door zelf een prijsvoorstel te doen. De opbrengst gaat dus naar 135 Afrikaanse weeskinderen, voor het grootste deel oorlogsslachtoffers of die door hun ouders te vondeling zijn gelegd. Bij het weeshuis en de school komt ook een centrum voor medische hulp.

De stukken etnografica die aan het einde van de maand januari niet zijn verkocht, zullen per opbod worden geveild, eveneens voor het goede doel.

Reizen

In de 40 jaar tijd dat het echtpaar Beaujean kriskras het Afrikaanse continent doorkruiste om de etnografica te verzamelen maakten zij vele avonturen mee. Zo kwamen zij in hun landrover vast te zitten in het midden van de verzengende woestijnhitte van de Sahara. Het was kantje boord, maar een toevallig passerende kamelenkaravaan wist hen te redden. Menig keer werden zij ook bestolen en beroofd. Een van die keren werd Wilma Beaujean midden in een hotel het slachtoffer. Haar volle beurs met handelsgeld en een dierbare ketting van haar vader werden ontvreemd. Door het inschakelen van een ‘toverdokter’ (witchdocter) kwam de gestolen waar als een wonder weer boven water.

Peter Beaujean: ,,Afrikanen zijn in het algemeen als de dood voor deze toverdokters met magische krachten. De zogenaamde voorouderbeelden spelen daar een grote rol in. Ook de kracht die uitgaat van orakelborden, die de toekomst voorspellen door er botjes op te gooien, nemen in de Afrikaanse cultuur een voorname plaats in. En durf er niet mee te spotten, zo hebben wij ook ervaren, want het kan als een boemerang tegen je werken.’’

Van de vele landen waar zij naar toe zijn gereisd, zoals Mali, Burkina Fasso, Benin, Ghana en Uganda, bleef Togo het favoriete land van de Beaujean’s. Als de gezondheid van het echtpaar het toelaat plannen zij nog één keer dit jaar naar Togo terug te keren voor de officiële opening van het Afrikaanse weeshuis dat nu al de naam ‘Tounkara’ heeft gekregen.

 

Deel dit bericht met je vrienden!