vrijdag 27 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Perikelen en Oscarkansen voor slotfilm IFFR 2011

25 januari 2011 (Ronald Glasbergen)

De film The Fighter, sluit het International Film Festival Rotterdam 2011 op zaterdag 5 februari af.

Een paar uur na de bekendmaking door het IFFR maakt de Amerikaanse Academy de Oscarnominaties voor 2011 bekend.

De Britse film The King’s speech (Tom Hooper) krijgt twaalf nominaties waaronder die voor leidende acteur (Colin Firth), True Grit de laatste film van Joel en Ethan Coen krijgt er tien en The Fighter (David O Russell) krijgt zeven nominatieswaaronder die voor beste regie en voor beste film.

Hoofdrolspeler Mark Wahlberg van The Fighter ging voor de film jaren in training en is als coproducent medegenomineerd voor een Oscar.

Oorspronkelijk zou het festival afgesloten worden met The King’s speech (Tom Hooper 2010). De film die onlangs twee Golden Globe Awards won, waarvan één voor beste mannelijke hoofdrol, werd vanaf dat moment al grote kanshebber voor de Oscars.

 

Dat laatste was voor de producers reden om de marketing bij te stellen -even geen festivals-. Het IFFR moest zodoende in de derde week van januari bekendmaken dat de producenten de film teruggetrokken uit het IFFR. Het zegt intussen wel iets over de economische belangen die in de filmwereld spelen, film is big business.

The Fighter vertelt het verhaal van bokser Micky Ward (Mark Wahlberg) en diens familie waaronder de door hem bewonderde halfbroer, ex-bokser en dopehead, Dicky Ekland (Christian Bale).

 

De Academy of Motion Pictures and Sciences heeft de film met alle nominaties evenzeer goed bedeeld. Of het festival met de nieuwe slotfilm pech heeft gehad of juist geluk, zal daarom moeten blijken.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!