donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Partijen overdonderd door ‘overloop’ Mo Anfal

28 juni 2017 (Jim Postma)

Kennelijk geheel onverwachts is gemeenteraadslid Mo Anfal gisteren uit de gemeenteraadsfractie gestapt en daarna overgestapt met zijn zetel naar Nida, de door de Islam geïnspireerde gemeente partij. Bij Leefbaar is deze overstap als een ‘shock’ ervaren. Daarvoor verliest de coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D’66 voor het eerst de meerderheid. Voor de verkiezingen in het voorjaar van 2018 bezet de coalitie nu nog slechts 22 van de 45 zetels. Een minderheid dus.

Fractievoorzitter en wethouder Joost Eerdmans zegt ‘totaal overdonderd’ te zijn van dit gemeentelijke stuivertje-wisselen. Hij zegt hier onder meer over: ‘Door zijn overstap naar Nida, heeft hij bij ons in Leefbaar niets meer te zoeken.’

‘Excuusmoslim’

Mo Anfal reageerde hierover naar andere media: ‘Ik voel mij uiteindelijk door Leefbaar misbruikt als een soort van ‘excuusmoslim.’ Volgens zijn eigen zeggen raakte hij in het afgelopen jaar steeds meer teleurgesteld over Leefbaar dat de stad eerder verdeeld, dan bij elkaar brengt. In 2014 werd hij voor de partij in de raad gekozen. ‘Toen ben ik bij Leefbaar hoopvol begonnen. Maar raakte daarna steeds verder uit de koers. Vandaar nu mijn overstap naar Nida’, aldus Anfal.

Op de kandidatenlijst destijds bij Leefbaar de enige allochtoon op een verkiesbare plaats, namelijk nummer negen.

Bij Nida zijn zij bijzonder blij met de komst van Anfal. Fractievoorzitter Nourdin El Ouali zegt hierover onder meer: ‘Wij hebben hem hier met open armen ontvangen als een soort van verloren politieke zoon. Onze laatste ramadan heeft ons geholpen om juist daarin veel begrip te tonen, De afgelopen drie jaar stonden wij als oppositie vaak buitenspel, maar in aanloop naar de verkiezingen is dit nu zeker voorbij’, aldus El Ouali.

De andere politieke partijen in de coalitie, CDA en D’66 hebben tot nu toe nog niet gereageerd op deze verrassende stap.

 

Deel dit bericht met je vrienden!