vrijdag 22 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Paardenslager

13 februari 2013 (Geert-Jan Laan)

Het is een raar eiland het Verenigd Koninkrijk. We hebben er soms last van, maar soms ook veel gemak. Ze hebben tenslotte ambitieuze Franse koningen, Napoleon en Hitler een kopje kleiner gemaakt. Dat eiland is nu in de ban van het verschrikkelijke feit dat in hun kant-en-klaarmaaltijden onder het mom van rundvlees paardenvlees wordt verwerkt. Eerst leek het nog dat het de schuld was van verwerpelijke continentale Roemeense, Nederlandse en Belgische vleeshandelaren maar nu blijkt dat zelfs op hun eigen eiland paarden worden geslacht en de Britten zelf dit consumeren.


Toen ik opgroeide op de grens van de wijken Bergpolder en Blijdorp in Rotterdam hadden we in het meer volkse Bergpolder bij mijn weten twee paardenslagers. Eens in de week kocht mijn moeder voor de zondagse maaltijd paardenbiefstuk. Zij smeerde die biefstuk direct in met mosterd, liet ze 24 uur liggen en sprak tevreden bij het serveren: ,,Nu proeven we het verschil niet meer.”
Of zoals de Vlaamse culinaire medewerker van de NRC Joel Broekaart onlangs schreef: ,,Boterzacht en de helft goedkoper.” Hij geeft de voorkeur aan jonge veulens van het mannelijk geslacht. Die gaan vaak naar de slacht omdat de jonge pubermeisjes die zo graag op een pony zitten de voorkeur geven aan merries die wat makkelijker te berijden zijn. Zij zijn er ook de oorzaak van dat in sommige landen vrijwel geen paardenvlees meer wordt gegeten. ,,Getverderrie papa, we gaan toch geen paardenvlees meer eten….”

In Rotterdam kon ik via de Gouden Gids geen paardenslager meer vinden. Volgens de NRC-medewerker levert de befaamde slagerij Schell aan de Westkruiskade het nog wel. Het staat niet op hun website, maar het zal op bestelling wel per kerende post komen. Er zijn nog wel paardenslagers in Schiedam, Haarlem , Utrecht en Groningen.
In de reactionaire Britse pers wordt nu ook de schuld bij de voormalige Labourregering gelegd. Zij hebben het leren koken in het onderwijs afgeschaft waardoor Britse vrouwen geen ei meer kunnen bakken en volkomen afhankelijk zijn van de kant-en-klaarmaaltijden.

Maar onze Vlaamse kok is onverstoorbaar: ,,Juist omdat paarden niet voor de slacht zijn gefokt leveren zij tot op hoge leeftijd het meest zuivere vlees.”
Hij geeft nog het volgende recept. Een entrecote van het veulen. Bakken met parmezaans kaasschaafsel, balsamicostroop en wat bruine basterdsuiker.

Ik zou zeggen, ,,Have a nice dinner.”
 

 

Deel dit bericht met je vrienden!