zondag 24 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Paarden in Rotterdam en in Cheltenham

27 augustus 2011 (de Redactie)

(Door Rob Timmer)

Rotterdam heeft de maand augustus paarden in de stad. Veel paarden. Het is de maand van het CHIO en de Europese kampioen-schappendressuur.Dat was voor de Rotterdamse hippische wereld voldoende aanleiding om ietsextras met paarden te doen.


Bedenker van een bijzonder concept is kunstenares en docente José Loeve en de gemeente Rotterdam werkte gaarne mee. Er zijn door de hele stad 25 door kunstenaars beschilderde levensgrote kunststof-paarden op markante punten neergezet. Bij de VVV is een wandelroute langs de paarden verkrijgbaar. Dat is een aardig en uniek idee. (Zie de foto's hieronder).


Maar onze fotograaf Rinus Vuik gaat wel eens een paar dagen naar familie. In Engeland. En zo kwam hij in Cheltenham in aanraking met een kunstproject dat in precies dezelfde periode (de maand augustus) in de stad Cheltenham is begonnen en doorloopt tot 16 oktober.

Het leek het Cheltenham Art Gallery & Museum een leuk idee om tijdens de verbouwing van het museum door de hele stad tien, door kunstenaars beschilderde, draaimolenpaarden neer te zetten! Daarnaast kan onder leiding van kunstenares Lisa Yardley iedereen die daar belangstelling voor heeft – ongeacht leeftijd of ervaring - nog een aantal draaimolenpaarden worden beschilderd. Is dat toeval?


Het lijkt inmiddels een rage te worden om dieren (van kunststof gelukkig) in een oplage van enige tientallen te beschilderen. In Bristol (Engeland) staan tot 7 september 61 prachtig beschilderde of in opvallende kleding gestoken ‘Bokito’s’ langs de wegen. De hele stad doet mee aan het kunstproject ‘Wow! Gorillas' dat is bedacht om de 175ste verjaardag van de plaatselijke dierentuin te vieren. Speciale routekaartjes geven de weg aan zodat de inwoners van Bristol of toeristen na een flinke wandeling alle 60 ’bewerkte’ gorilla’s hebben gezien. Gorilla nummer 61 is op een bijzondere plek gezet en moet door de wandelaars ‘ontdekt’ worden. (Zie de foto's hieronder).


Maar waar het onze fotograaf vooral om ging was, naast zijn familiebezoek, het vastleggen van een unieke gebeurtenis. Een weekeinde legaal graffiti spuiten (onder de titel ‘See No Evil’) door internationaal bekende graffiti-artisten in Nelson Street in Bristol.

Meer daarover in een volgend bericht.

Hieronder enkele impressies van het zeer toevallige paardenproject in twee verschillende steden en het grappige project 'Wow! Gorillas'. Alle foto's in dit artikel zijn van Rinus Vuik.

Deel dit bericht met je vrienden!