woensdag 8 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Oversteken

16 januari 2013 (door Jim Postma)

Het bekende televisieprogramma ‘De wereld draait door’, kan voortaan beter gaan heten ‘De wereld slaat door.’ Deze steeds sneller draaiende maatschappij wordt met de dag agressiever en meer egoïstisch.

Zo is het simpele oversteken via een zebrapad een levensgevaarlijke bezigheid geworden. Laatst is een goede kennis van mij, Jan ‘de Sigaar’, daar het slachtoffer van geworden. Terwijl hij op zo’n zebrapad liep is hij geschept door een automobilist. Jan kwam daardoor drie maanden in het ziekenhuis terecht. Daarna was hij nog minstens een half jaar bezig met zijn revalidatie.

Hierbij was geen sprake van een ongeluk, maar van roekeloos rijgedrag. Ook fietsers en bromfietsers, die zelf het hardste klagen over agressieve automobilisten, maken zich te vaak schuldig aan het omver rijden van weerloze voetgangers op zebrapaden.
Zelf ben ik menigmaal de dans ontsnapt bij het oversteken. Laatst nog op een kruispunt bij de drukke winkelstraat Zwart Janstraat. Het loopt daar vol met winkelend publiek die bij de beveiligde zwart-wit-strepen van de ene kant naar de andere kant van de straat lopen. Vooral pizzakoeriers gaan daar als kamikazepiloten tekeer. Als je niet goed oppast rijden ze je zo van de sokken, zebrapad of niet.

Dit soort idioten moet je van hun scooters sleuren. Automobilisten, vaak met jongeren achter het stuur, zijn nog een haartje erger. En daardoor levensgevaarlijk voor overstekende voetgangers.
Terwijl ik reeds met een been op het zebrapad sta, met een wachtend ouder echtpaar achter mij, komt er eentje aanrijden en geeft nog vol gas ook.

Vertrouwend op mijn beschermengel loop ik ijskoud door met mijn blik vol gericht op de agressieve bestuurder. Op het laatst moment remt hij met volle kracht, op nauwelijks een meter afstand van mij.
Het oudere echtpaar achter mij, wit van de schrik, wenk ik nu om mij te volgen. Schuifelend voetje voor voetje begonnen zij nu met een gerust hart aan de oversteek.
Tot mijn grote verbazing steekt de jongeling achter het stuur zijn duim op.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven