vrijdag 3 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Oude verkopen voor ‘Nieuwe’

5 juni 2012 (de redactie)

Als ik aan een ding een hekel heb dan is het om in de maling te worden genomen. ‘Misleiding’, heet dit tegenwoordig met zo’n mooi woord. Zoals bijvoorbeeld op de markt: in koeienletters een KILO druiven voor 1,50 euro. Als je dan een kilo neemt moet je drie euro afrekenen. Je bent dan zo stom geweest om het ½ niet te lezen in piepkleine letters voor de kilo.

Bij zo’n groenteboer kom ik dus nooit meer terug.

Afgelopen zaterdag was het weer zo ver. Op de brasserie in de Zwartjanstraat had een visboer om zijn kraam vlaggetjes hangen met ‘Hollandse Nieuwe’. Daarnaast stond een dame de haring schoon te maken onder een levensgrote paraplu met dezelfde vermelding. Maar nergens een bordje te zien wat deze ‘nieuwe’ moest kosten.

‘Hoe duur zijn ze?’, vraag ik ietwat brutaal tussen een rij wachtende door. De haringdame slist onder het schoonmaken. Ik versta ‘drie euro’. Als zij mijn gezicht ziet vol ongeloof zegt zij met een allerliefste glimlach: ‘Nee, hoor, slechts twee euro’.

Leek mij een redelijke prijs voor de eerste Hollandse Nieuwe.

Maar vanwege de lange rij besloot ik door te lopen en tref in een zijstraat mijn oude vertrouwde visboertje aan. Op zijn uithangbord staat: ‘Haring, een euro.’ En wel schoongemaakt en al voor de neus van de klant.

Als ik bij mijn visboer verhaal ga halen zegt hij resoluut: ‘Onmogelijk dat er nu nieuwe haring wordt verkocht. Daar staat 18.000 euro boete op. Pas op woensdag 6 juni mag de nieuwe haring worden verkocht!’

De vismarktkraam op de brasserie deed dus duidelijk aan misleiding. In de eerste plaats met de uithangborden ‘Hollandse Nieuwe’ . En dan ten tweede voor de dubbele prijs van twee euro voor een oude haring!

Op de terugweg loop ik bewust langs de haringkraam op de brasserie. Ik schiet de schoonmaakdame wederom aan: ‘Dit is toch geen Hollandse Nieuwe, hè?!

Met een big smile schudt zij ‘nee’.

De visboer zelf lacht nog harder.

Hun oude haringvoorraad is zo goed als uitverkocht…

 

Deel dit bericht met je vrienden!