maandag 2 augustus 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Ophef om Stadsinitiatieven 2014

5 juli 2014 (Zettie Leeuwenburgh)

Rotterdam - Oh, oh, dat is toch wat: Het Stadsinitiatief 2014 in Rotterdam. Wie heeft daar nog niet van gehoord of er iets over gelezen? Er is al heel veel ophef over deze zaak op de sociale media en in een enkele Rotterdamse krant. Verder blijft het angstvallig stil. Slechts een enkel flyertje valt er op de deurmat van de Rotterdammers. Het is de bedoeling dat de Rotterdammers uiterlijk 9 juli om 24.00 uur een stem hebben uitgebracht op hun favoriete Stadsinitiatief.

De winnaar krijgt van de gemeente Rotterdam maar liefst 3 miljoen euro om het plan te realiseren.

Veel geld

Dat is een heleboel geld, waar de gemeente terecht ook iets moois voor terug wil krijgen, liefst binnen de vastgestelde tijd aan het eind van hetzelfde jaar. Laten we eens even kijken wat de vorige twee Stadsinitiatieven hebben opgeleverd:

De finalisten van het Stadsinitiatief Rotterdam 2014 proosten op hun verkiezing. Video stills: RTV-Rijnmond.

* In 2012 werd de Luchtbrug in het centrum van Rotterdam het uitverkoren Stadsinitiatief. Die brug is nog steeds niet klaar. Het lijkt wel of de initiatiefnemers hun idee zwaar hebben onderschat en eigenlijk veel meer geld nodig hebben dan zij ooit hadden gedacht.
* In 2013 werd de Schaatsbaan Rotterdam aan het Toepad Sportcomplex in Rotterdam het uitverkoren Stadsinitiatief. Dat initiatief werd een doorslaan succes, hoewel het een seizoensgebonden idee was.

Nieuwe initiatieven
Genoeg over de oude Stadsinitiatieven. Wat is er dit jaar aan nieuwe Stadsinitiatieven in de 'aanbieding'? We houden de volgorde aan van de gemeentelijke brief die alle Rotterdamse gezinnen in hun brievenbus moeten hebben gekregen. Pak die er even bij, dan kunt u meteen lezen hoeveel geld er voor elk initiatief wordt gevraagd aan de gemeente Rotterdam. Er zitten nogal wat voetangels en klemmen bij diverse initiatieven.
Eerst laten we Jos Verveen, raadslid D'66, aan het woord: ,,Er is binnen de Rotterdamse politiek brede steun voor het streven om als overheid minder zelf te initiëren en meer ruimte te bieden aan initiatieven uit de stad. Dat is vaak beter én goedkoper. Kijk bijvoorbeeld naar de Schaatsbaan. Voor een fractie van het budget, dat de gemeente ooit zelf had gereserveerd voor een 400-meter baan is die nu aangelegd en er hoeft ook geen jaarlijkse subsidie meer bij. Dat bespaart de gemeenschap miljoenen.''

Het lijstje
We zetten de zes initiatieven voor 2014 voor u op een rijtje:

De initiatiefnemers van ‘Het Kanon’ willen elke avond om 18.00 uur een kanon afschieten op de Coolsingel.

1. Het Kanon van Rotterdam. De oeroude Rotterdamse uitspraak luidt: 'Op de Coolsingel kén je na zes uur een kanon afschieten'. De initiatiefnemers willen dit letterlijk elke avond klokslag 18.00 uur laten horen met een knal uit een echt kanon, gevuld met spaghetti-sliertjes van papier. Het eerste startschot valt, naar verwachting, op 18 mei 2015.
'Elke dag feest!' schrijven zij. Dat valt nog te bezien voor de Roteb, die uiteraard elke keer in het geweer moet komen om de rommel op te ruimen. Ludiek is dit plan natuurlijk wel.
2. Hart voor jouw Wijk. De initiatiefnemers willen tien wijkcentra in Rotterdamse wijken open houden en extra stimuleren de bewoners te helpen met kennis over financiën, bestuurszaken, en het ontwikkelen van activiteiten en projecten, zodat de harten van de wijken weer gaan kloppen. De wijkcentra zorgen voor (ver)binding en ontmoetingen tussen buurtbewoners. De initiatiefnemers verwachten vier jaar nodig te hebben om hun plannen in de tien wijken te realiseren. Jammer dat er niet bij staat in welke wijken, maar het is natuurlijk wel een hartverwarmend initiatief.

Rotterdamse roots
3. RRRoots. 'Ontdek je rauwe Rotterdamse roots'! Aha... dit digitale initiatief gaat over de geschiedenis van Rotterdam, die iedereen kan beleven en herbeleven met een gratis app op de smartphone of tablet.

De inbrengers van ‘Hart voor de wijk’ willen tien wijkcentra in Rotterdam openhouden zodat de harten van die wijken weer gaan kloppen.

Daarmee kan iedereen door de stad wandelen, terwijl Rotterdammers zelf hun verhalen vertellen en hun persoonlijke herinneringen laten zien en horen aan de hand van foto's, video's, audio's en 3D-contructies. Iedere Rotterdammer kan een persoonlijk verhaal indienen. De initiatiefnemers verwachten RRRoots op 14 mei 2015 - de 75ste herdenking van het bombardement op de stad - online te hebben.
Een leuk initiatief voor Nederlands sprekende mensen, die een smartphone of tablet bezitten.
4. 010BMXRacing! 'It's in the genetics'. BMX-racing is een wielersport, die snelheid, behendigheid en fietsbeheersing bevat. Midden in het centrum zorgt 010BMXRacing voor een racebaan, vereniging, lessen en clinics. Dit allemaal om te zorgen dat onze 'City of Sports' meer beweegt, meer zelfvertrouwen krijgt en misschien wel uitgroeit tot een stoere BMX-stad met talenten, die zich voor de Olympische Spelen weten te kwalificeren. De organisatie van 010BMXRacing verwacht dat de bouw van de racebaan in de zomer van dit jaar kan beginnen.

Sporten op de Rotte
5. RIF010. 'Watersporten op hoge golven! Surfen, raften en duiken in hartje Rotterdam: de Steigersgracht - het begin van de Rotte - wordt een watersportgebied met schoon water en hoge golven. Het krijgt zijn funktie als waterknooppunt van Rotterdam terug. Het water wordt gezuiverd tot helder zwemwater en een installatie gaat golven door de gracht laten rollen van maar liefst 1,5 meter hoog en dat elke 7,5 seconde. De initiatiefnemers verwachten in augustus met de werkzaamheden te kunnen starten. RIF010 opent, naar verwachting, in juni 2015.

Er is nogal wat herrie over het ronselen van stemmen rond het initiatief ‘RIF010’.

Er is nogal wat herrie over het ronselen van stemmen rond RIF010. Mensen schijnen op straat te worden aangesproken en het watersportgebied bijna door de strot geduwd te krijgen. Zoals we dat in Rotterdam zeggen!

De Hef
6. De Hef. 'Hart voor de stad, liefde voor De Hef!' De Hef is, zoals alle Rotterdammers zijn: stoer, sterk en van staal, maar met een groot hart. De imposante brug kan in 2016 in volle glorie beleefd worden als je de brug bezoekt, beklimt, met de lift omhoog gaat of naar beneden tokkelt. Je kunt er leren over de historie van de brug en de techniek. In de brasserie kun je goed eten en drinken. De initiatiefnemers willen met dit plan De Hef terugbrengen naar de Rotterdammers en verwachten de opening op Bevrijdingsdag, 5 mei 2016.
Ach, de Historie van onze mooie Hefbrug kunnen wij u meteen vertellen: De Hef is het monumentale restant van de in 1927 gebouwde spoorbrug De Hef.

Discussie
We laten Jos Verveen, raadslid D'66 nog een keer aan het woord: ,,Over de manier waarop wij als gemeente initiatieven uit de stad ondersteunen, is discussie. Dat is logisch, omdat Rotterdam iets nieuws aan het doen is en dan gaan er soms dingen mis. In de spelregels kunnen we een aantal zaken verbeteren. Dat de meningen verschillen, is niet zo gek. Dat geldt namelijk ook voor andere projecten in de stad waar de overheid om financiële ondersteuning wordt gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe stadion voor Feyenoord. Ik vind alle zes initiatieven op hun eigen manier bijzonder. Sommige politici hebben moeite met het uit handen geven van de macht. Zij bepalen liever zelf waar de stad wel en niet in investeert. Dat is wennen. Ik heb wel een voorkeur voor enkele initiatieven, maar zeg niet waarop ik ga stemmen. We hebben als raadsleden afgesproken ons zo min mogelijk met het Stadsinitiatief te bemoeien.''

Voorzitter van het Stadsinitiatief Marianne van den Anker maakte de zes finalisten bekend.

Geding
Terug naar De Hef, die waarschijnlijk al dacht er met een sisser vanaf te komen. Niets is minder waar. Ook bij De Hef rinkelt er een 'Stemmen Ronselen' belletje. De initiatiefnemers van ‘Hotspot Hutspot’, die tot voor kort meedongen, hebben op 3 juli een kort geding aangevraagd bij de voorzieningenrechter tegen de gemeente. Volgens Jack van Messel, die met zijn collega's van de Stichting 'Handen af van De Hef' wil voorkomen dat De Hef wordt veranderd in een soort Disneyland, zou het Noordereiland zijn bijzondere sfeer verliezen.
Uit zijn onderzoek is ook gebleken dat één van de juryleden die de zes stadsinitiatieven hebben goedgekeurd, directeur Dirk van Well van bouwbedrijf Dura Vermeer is. En... Dura Vermeer is het bouwbedrijf dat De Hef zou gaan verbouwen om er een attractie van te maken. Dat is dus simpelweg belangenverstrengeling. En dat mag niet.
Ook directeur Bob Richters van Hotspot Hutspot heeft geen vertrouwen meer in de hele gang van zaken. Beide heren zijn bang dat hun bezwaar tegen De Hef wordt uitgesteld tot na de verkiezing en willen nu dat de rechter de hele selectieprocedure van het Stadsinitiatief 2014 ongeldig verklaart.

Wist u trouwens dat De Hef een Rijksmonument is. Daar mag nog geen spijker aan/in veranderd worden. En daar willen de initiatiefnemers een lift voor 200 man in bouwen en ook een restaurant en een museum.
Veel wijsheid met stemmen.

Wilt u alles nog eens bekijken? Klik hier naar de pagina Stadsinitiatief Rotterdam 2014.

 

Deel dit bericht met je vrienden!