woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Opening Expo Chris Ripken 'Uit het Vagevuur’

14 september 2017 (de Redactie)

Inleiding

In zijn atelier aan de Insulindestraat 248 is de nieuwe expositie ‘Uit het Vagevuur’ van Chris Ripken in het weekeinde geopend met muzikale omlijsting. De tentoonstelling is nog te bekijken tot en met eind oktober. Kunstenaar Chris Ripken ligt momenteel ‘onder vuur’ van het gemeentebestuur om zijn atelier te verlaten onder een dwangsom van 5.000 euro per dag. Ripken die al zo’n 20 jaar beheerder en huurder is van dit voormalige supermarktgebouw is tot op heden geen vervangende atelierruimte aangeboden, noch een verhuiskosten regeling,.


(Door Chris Ripken)

Een expositie met meer dan 400 sculpturen, metaal, hout steen en keramiek.

Het meeste werk is in de Insulindestraat 248 gemaakt, een voormalige supermarkt.

Chris Ripken bij een van zijn creaties (Foto: Rinus Vuik)

Het gebouw heb ik getransformeerd tot een podium voor beeld en geluid.

Vrijdag avond speelt een jonge Zwitserse jazzband Monoglot een set van eigen gecomponeerde stukken. Zaterdag avond speelt Martin van Hees, een meester gitarist een recital van een uur.

Foto: Rinus Vuik

Deze expositie heeft als doel de toeschouwer kennis te laten maken met ruimte , muziek en beeldende kunst.

De vrijheid die mij in de schoot is geworpen heb ik gebruikt om in de wereld van de verbeelding te duiken. Inspiratie heeft de stad Rotterdam mij in overvloed gegeven, de vertaling in beelden is een proces van twijfel, zoeken , werken, en euforie en soms teleurstelling.

De beelden zijn alleen uniek en zijn zonder voorbeeld tot stand gekomen.

Foto: Archief Chris Ripken

Weliswaar heb ik 30 jaar geleden een studie aan de Academie voor Toegepaste Kunst te Maastricht afgerond en heb door de studie van o.a. kunstgeschiedenis kennis gemaakt met de producten en de gevolgen van verbeelding.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid om zonder "baas" te kunnen werken, wat heeft geleid tot de verbeelding van vrijheid.

De opdrachten, toegepaste kunst, die ik heb mogen maken in de buitenruimte voor o.a. Gemeente Rotterdam, Vestia, Havensteder, scholen en particulieren hebben mij de financiën verschaft waarmee ik mijn vrijheid te creeën heb kunnen waarborgen.

Foto: Archief Chris Ripken

Graag wil ik een ieder, die geïnteresseerd is het gebouw en de beelden, laten zien. De unieke situatie dat een gebouw van ruim 1500 vierkante meter als podium voor beeld fungeert is te danken aan het feit dat ik 18 jaar geleden het gebouw in gebruik,beheer, nam totdat het gebouw gesloopt zou worden. Nu 18 jaar later is de gemeente Rotterdam van zins het gebouw te verkopen.

Vooralsnog blijf ik mijn kunstenaar praktijk hier uitoefenen. Dit tot een voor de Gemeente en ondergetekende oplossing voor verhuizing van het podium is gevonden.

Foto: Archief Chris Ripken

Een ieder is welkom van 14.00 tot 22.00 Vrijdag 15 september en zaterdag 16 september ook van 14.00 tot 22.00 in atelier Chris Ripken, Insulindestraat 246.

De entree is gratis. Een hapje en een drankje staan voor u klaar zolang de voorraad strekt!

Al het ten toongestelde is overigens te koop.

Foto: Archief Chris Ripken

Hieronder enkele foto's uit de huidige expositie.

Opstelling deel van collectie op de vide. (Foto: Rinus Vuik)

(Foto: Rinus Vuik)

(Foto: Rinus Vuik)

Meester gitarist Martin van Hees, die o.a. ook eigen composities ten gehore bracht. (Foto: Rinus Vuik)

Saxofonist van formaat Zane Wayne Massey kwam langs. (Foto: Rinus Vuik)

Chris Ripken in bewondering voor vriend/saxofonist Zane Wayne Massey. (Foto: Rinus Vuik)

Deel dit bericht met je vrienden!