woensdag 26 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Oorlogsmonument “Wall Relief No 1” van Henry Moore

3 maart 2017 (de redactie)

Rotterdam is een stad die het versieren van zijn interieur niet schuwt Zo zijn er verschillende vormen van cultuur te vinden langs de lanen en straten van de stad.

Enige tijd geleden moest 'de muur van Moore' worden afgebroken en opgeslagen omdat het pand waarop het gemonteerd was – het voormalige Bouwcentrum-werd afgebroken, om plaats te maken voor het nieuwe, 128 mtr hoge kantoorgebouw “First Rotterdam' aan het Weena.

Dat is inmiddels gebeurd en 'de muur van Moore' is weer op zijn plaats terug gebracht.

Het bijzondere van dit monument is dat de sculptuur is aangebracht met gemetselde stenen hetgeen een tamelijk unieke vorm van uitdrukken is.

De architect heeft het ooit op de Noordzijde van de muur laten plaatsen waardoor het aantal uren waarop de zon erop schijnt alleen in de ochtend en de avond zijn terug te vinden.

Daarom is de foto tamelijk zeldzaam, omdat de muur gedurende de dag nooit op deze wijze kan worden gefotografeerd.

Moore kwam tot de creatie van deze muur toen hij eens in 1942 in Londen, tijdens een bombardement, zich in de metro moest spoeden om de bommen te ontlopen.

In die half donkere catacomben ontdekt hij de schimmige figuren die net zoals hij daar voor de bommen schuilde.

Het resultaat van zijn overdenkingen is dus gerealiseerd in 'de muur van Moore', die, in een andere stad, waar veel bommen zijn gevallen, wel gewaardeerd kan worden.

(Een berichtje van Joop en Richtje Willebrandts.)

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!