zaterdag 11 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Ook Drees was al tegen gratis vervoer

6 augustus 2012 (door de Redactie)

Gratis stadsvervoer voor ouderen is een van de meest zotte maatregelen die ooit, in dit geval in Rotterdam en Capelle aan den IJssel, zijn genomen.


Regelmatig logeer ik bij een vriend die al vele jaren een mooi huis in Hillegersberg bewoont.Hij heeft een prima pensioen, zijn vrouw een goed pensioen en AOW.
Wanneer ik zo rond tien uur in de ochtend tramlijn 4 betreed zit de tram al voor een kwart vol met goed geklede, welgedane 65-plussers. Zij dragen veelal schoenen die de bijstanduitkering van een week in kosten overschrijden.
Pas wanneer de tram het Oude Noorden bereikt stapt het gewone volk in. En zij betalen allemaal.

Zoals Hans Roodenburg al op deze site schrijft kost deze waanzinnige maatregel de gemeente Rotterdam zo’n zes miljoen euro per jaar.
Wanneer ik politieke durf had, zoals met name de PvdA en de SP zouden moeten uitstralen, zou ik in ieder geval vijf miljoen euro hiervan ter beschikking stellen aan de nu door drastische bezuinigingen getroffen poppodia, musea en andere kunstvormen in Rotterdam.
Een miljoen kun je gebruiken voor het openbaar vervoer van mensen met alleen AOW of een bijstandsuitkering. En dat kan best zonder opnieuw een bureaucratisch ambtenarenapparaat op te tuigen.

In mijn omgeving in Rotterdam ken ik slechts een enkeling die van een minimuminkomen moet leven. De meeste van mijn eveneens 65-plus leeftijdgenoten kunnen zeer goed rondkomen. Ze hebben – zelfs na enkele echtscheidingen – nog steeds een forse overwaarde op hun huis.
Ze hebben vele jaren geprofiteerd van de fiscale aftrek van de hypotheekrente. Hun AOW gaat elk jaar nog steeds omhoog en soms ook nog hun pensioenen.
Zoals Roodenburg al schreef: ,,Gratis bestaat niet.”

Als piepjong journalist bezocht ik in Den Haag eind 1963 een bijeenkomst voor oudere leden van de PvdA. Gastspreker was de toen nog maar kort teruggetreden voormalige premier Willem Drees. Hij had de AOW voor iedereen ingevoerd. Dus ongeacht inkomen en allemaal op de leeftijd van 65. Wij, de werkenden, betaalden van jongs af aan de premie.
Tijdens die vergadering vroegen enkele oudere PvdA-leden ook om gratis openbaar vervoer voor hun leeftijdsgroep.
De oude Drees was kort, maar krachtig. Hij zei: ,,Waarde partijgenoten. Ons streven dient te zijn dat met de AOW en nu met onze pensioenen in opbouw wij de kosten van het openbaar vervoer, maar ook de kosten voor andere voorzieningen, gewoon zelf kunnen betalen.”

Hij kreeg een donderend applaus. Ook van de vragenstellers.

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven