zaterdag 11 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Ontwerpers van posters zijn geïnspireerd door 50 jaar Amnesty

29 maart 2011 (door Janny Kok)

Kunstenaars en ontwerpers kunnen hun hart ophalen aan de vijftig internationale posters die Amnesty International Nederland exposeert ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van deze mensenrechtenorganisatie.

 

Rotterdams dichter Jana Beranová(ex-stadsdichter)is één van de geselecteerden van de duizenden posters en affiches die in de afgelopen halve eeuw door Amnesty zijn uitgegeven. Haar tekst: als niemand / luistert / naar niemand / vallen er doden / in plaats van / woorden / is één van de meest bekende die in Nederland en ook in andere talen is gepubliceerd.

 

De expositie (1961 – 2011) is nog tot 1 mei te zien in ‘De Affiche Galerij’ op station Spui in de tramtunnel van Den Haag. Amnesty International heeft speciaal voor de hofstad gekozen omdat “The Hague” wereldwijd bekend staat als dé stad voor vrede en recht met als centrum het Internationale Gerechtshof. Kunstenaars en ontwerpers worden er door geïnspireerd waar het gaat om de strijd voor rechtvaardigheid.

 

Ook de media spelen daarin een belangrijke rol. Een verhaal over geweld of onrecht tegen burgers, bijvoorbeeld gezien op het journaal, vormt daarbij een van de inspiratiebronnen. Dit deed kunstenaar/ontwerper Jan Brons in 1989 toen hij de eenzame demonstrerende Chinese student met zijn boodschappentassen in de handen tanks zag tegen houden op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Hij moest en zou dit beeld gewoon vastleggen. De volgende dag stond Brons bij de receptie van Amnesty International en schonk daar zijn tekening om hem als affiche te gaan gebruiken.

 

Ook ontwerper Ralph Prins ontwierp vele affiches voor Amnesty vanuit een innerlijke noodzaak, zonder dat hem daartoe opdracht was gegeven. Prins verwoordde deze drijfveer als volgt: ‘Er zit veel om over te dromen in Amnesty.’

 

De tentoonstelling werd geopend door Marjolein de Jong, wethouder Cultuur, Binnenstad en Internationale Zaken van de gemeente Den Haag en door Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.

 

De expositie ‘Amnesty-affiches en posters in Den Haag’ is gratis en open van 06.00 tot 24.00 uur. De routebeschrijving naar De Affiche Galerij kan worden gedownload viawww.gemeentearchief.denhaag.nl

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven