woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Carles Puigdemont, Toni Comin en Clara Ponsati. Bld marca op YT

Onschendbaarheid Catalaans leiders Puigdemont, Comin, Ponsati opgeheven

14 maart 2021 (een van de redacteuren)

De parlementaire onschendbaarheid van de Spaans-Catalaanse Europarlementsleden en Catalaanse separatisten Carles Puigdemont, Toni Comin en Clara Ponsati is opgeheven. Dat heeft het Europees parlement in een geheime stemming met 400 stemmen voor, 248 tegen en 45 onthoudingen op 9 maart besloten. Tegen stemden vooral de extreem nationalistische anti Europartijen 

Bij de Europese verkiezingen van mei 2019 werden Puigdemont en Comín gekozen in het Europarlement voor Spanje, na Brexit begin 2020 kreeg ook Clara Ponsati voor Spanje  een zetel als deel van de herverdeling van vrijgekomen Britse zetels in het parlement. Daardoor hadden de drie immuniteit. Die immuniteit is nu, hangende het beroep dat de drie aantekenden bij het Europees Hof van Justitie, opgeheven.

Intussen staat er staat een Europees uitleveringsverzoek namens Spanje open voor de drie, wegens het illegaal en eenzijdig uitroepen van onafhankelijkheid. Veel mede politici zijn al veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.  

Afscheiding

De zaak van de onafhankelijksheidsbeweging in het Noord Oost Spaanse landsdeel kwam eind 2017 in een stroomversnelling. Op 1 oktober van dat jaar stemde 38 % van de Catalaanse kiezers in een ongrondwettelijk referendum voor onafhankelijkheid van Catalonië van Spanje. De rest stemde tegen of verkoos het niet deel te nemen aan het referendum. De heersende separatisten in het Catalaanse parlement riepen vervolgens op 27 oktober de onafhankelijkheid uit. Daarna schortte de Spaanse regering in Madrid de autonomie van de regio op en schreef nieuwe verkiezingen uit. Puigdemont en Ponsati weken uit naar België, waar 'afscheiding' waar zij van beschuldigd worden,  geen misdrijf is.  

Een bijzonderheid van het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven is dat een meerderheid van de afscheidingspolitici na afscheiding lid wil worden van de Europese Unie. In die zin lijkt de beweging dus enigszins op de Schotse onafhankelijkheidsbeweging. Het is nu aan de Belgische migitraten en aan de het Europees Hof of de politici aan Spanje worden uitgeleverd.

Zie ook:

Lees meer over:

Politiek EU Catalonië Spanje
Deel dit bericht met je vrienden!