dinsdag 18 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Ondergang: 'De Maya’s krijgen gelijk!'

14 januari 2013 (Jim Postma)

Nu alle euforie in het nieuwe jaar weer is weggeëbd met ‘de beste wensen’ tot het je strot uitkomt, zijn wij weer terug met beide voeten op aarde. Volgens sensatiezoekers zou deze wereld afgelopen 21 december vergaan met de voorspellingen van de Maya’s.

De Maya’s zelf hebben dit echter nooit voorspeld. Hun kalender hield op te bestaan - volgens sommigen wel en anderen weer niet - en daarmee hield het op. De Maya’s hebben echter wel degelijk aangekondigd dat er een totaal nieuw tijdperk op deze aarde gaat ontstaan.
Dat tijdperk is enkele weken geleden ingegaan… Met of zonder kalender van de Maya’s.

Maar daarvoor moeten de oplettende lezertjes - om met Maarten Toonder te zeggen - goed gaan opletten wat al die kleine lettertjes en tekentjes van de Maya’s nu feitelijk te zeggen hebben.
Wie heeft in dit kader de wijsheid in pacht?!

Om te beginnen was daar aan het einde van 2012 het wereldhete hangijzer van de ‘Fiscal Cliff’ in de Verenigde Staten. Deze zou de totale wereldeconomie in een ravijn gaan storten. Op het laatste nippertje is dit dus niet gebeurd. Maar juich niet te vroeg en laat je er zeker niet door in slaap sussen.

‘Vluchtakkoord’
Tussen de Republikeinen en de Democraten is slechts een ‘vluchtakkoord’ bereikt, die niets anders is dan uitstel van executie. Begin maart is het weer zo ver.
President Obama zei hier reeds over: ‘Als er dan geen definitief akkoord wordt bereikt, is dit catastrofaal voor Amerika en voor de rest van de wereldeconomie!’

Het Midden-Oosten staat momenteel met Syrië voorop aan alle kanten in brand. Dat het met de dag erger gaat worden staat als een paal boven water. In de andere Arabische landen zoals Libië, Egypte en Palestina woedden nog steeds felle ondergrondse en bovengrondse vuurzeeën.
Deze zijn te vergelijken met op den duur uitslaande veenbranden. Op het continent Afrika is het niet anders met Congo, Mali, Somalië en Uganda in de vuurlinie. Om er slechts enkelen te noemen.

Israël-Iran
De grootste aanstaande vuurhaard - die deze wereld totaal gaat veranderen - staat voor de deur. Dat kunnen oplettende lezertjes opmaken uit die hele kleine berichtjes in de krant.
Zoals afgelopen zaterdag in de krant (Telegraaf): ‘KLM gaat in maart stoppen met lijnvluchten naar Iran!’
Met als reden dat het daar te onrustig wordt met de toenemende spanningen tussen Israël en Iran. Op je boerenklompen kan je aanvoelen dat daar binnen enkele maanden iets groots te gebeuren staat. Tel daarbij op de ‘catastrofale voorspelling’ over de maand maart van de Amerikaanse president Barack Obama en ons wereldwijde vliegtuig zit of komt in bijzonder hevig weer te vliegen. Turbulentie met orkaankracht.
Leidend van een toenemende recessie tot zware depressie, niet zelden gevolgd door oorlog.

Werklozenleger
Nu reeds in het begin van het nieuwe Maya-tijdperk zijn de voedselbanken de sterkst groeiende banken ter wereld, zo ook het leger der werklozen. Dat was vorig jaar ook al zo, maar nu gaat het dagelijks door in een ongekend rap tempo.
Over de nog sneller smeltende poolkappen en gletsjers zullen wij het hier maar helemaal niet meer hebben. Noch over de onheilspellend toenemende bosbranden in Australië met catastrofaal oplopende temperaturen van 45 tot wel 55 graden Celsius.
Televisie, radio en kranten staan er bol van.

Laten wij het hier maar dichterbij huis houden in Rotterdam en omstreken, maar ook in de rest van ons land. Winkelstraten raken overal leger. Als gevolg van te weinig koopkracht en zeker niet te vergeten door de razend stijgende internetverkopen.Sluiting van de ene winkel na de andere is het dramatische gevolg. Te vergelijken met een constant afbrokkelend gebit, totdat er een (lege) ‘fietsenstalling’ overblijft. Faillissementen lopen gierend uit de hand, niet meer te stoppen, aan de lopende band door.
Idem dito met gedwongen huizenverkopen en huisuitzettingen. Straks slaapt de helft van de Nederlanders in een tent op straat…
Meer dan 700.000 mensen met gezinnen kunnen hun zorgpremies niet meer betalen. Gevolgd door afsluitingen van gas en elektriciteit, keer op keer, in elke straat. Duisternis dreigt met steeds dikker wordende donderwolken boven onze hoofden.
‘Opstapelende kopzorgen’, zo gezegd.

 

‘Leve de Maya’s’’
Is het dan moeilijk om aan te zien komen dat de Maya’s alsnog gelijk krijgen!
Tussen het ‘Einde van deze Wereld’ en het ‘Einde der Tijden’ ligt gelukkig een hemelsgroot verschil. Vast staat dat de gigantisch opgeblazen wereldwijde economische en financiële zeepbel vroeger of later met een oorverdovende knal uit elkaar klapt. Een soort van ‘Tweede Oerknal’.
Ik zal de eerste zijn om daarbij te gaan applaudisseren. Einde van een bijzonder onrechtvaardig systeem waarbij de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer. Het kan niet anders dan dat dit vroeger of later zich gaat wreken.
In ieder geval staat vast dat de groeiende schuldenlast in de Verenigde Staten en in Europa niet langer kunnen blijven stijgen.
De banken vallen dan massaal om, transport komt stil te liggen en het geld ligt overal op straat, nog te vies om als wc-papier te gebruiken.

‘Sunny Tuesday’
De recessie die hierop volgt laat de beruchte ‘Black Monday’ van voor de Tweede Wereldoorlog in absolute kinderschoentjes staan.
Toch roep ik ook hier weer: ‘Leve de Maya’s’. De hoogste tijd voor een nieuw tijdperk.
Een ‘Sunny Tuesday’ en de rest van de week door en door.
‘Eentje van geven en vooral niet van nemen’.
De grootste revolutie sinds het begin van de mensheid, eindelijk doorgedrongen in onze hersenpannen van oor tot oor. Alles zit tussen de oren.
Met als grootste voorbeeld de natuur zelf. De natuur geeft als geen ander. Ga daarom nooit tegen de natuur in…
Zoals de Maya’s reeds eeuwen geleden in hun kalenders hebben beschreven in hun kleine mysterieuze tekentjes: ‘Als iedereen aan iedereen geeft, komt niemand op deze aarde nog iets tekort.’
En zie – of leer te zien - gelukkig geeft onze zon volop. Heldere stralen in overvloed, hartverwarmend licht. Elke dag. En elke nacht, 24 uur, de klok rond.
Eeuwenoude kalenderjaren lang, tot in de eeuwigheid.
Happy New Year from our Sun!

(Binnenkort deel 2 van de Maya’s: ‘De Zonnige kant van de Zon’).

 

Deel dit bericht met je vrienden!