donderdag 21 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

bld. diergaarde Blijdorp

Olifantje Blijdorp genoemd naar plaats in Indonesië

21 juni 2021 (een van de redacteuren)

Het Aziatische olifantje dat op 5 mei werd geboren heeft sinds kort een naam.  Uit ruim 10.000 inzendingen voor de namenwedstrijd die Blijdorp organiseerde kozen de verzorgers de naam Radjik. Het is een plaats op het Indonesische eiland Bangka. Een mooie verbinding dus naar moeder Bangka en tegelijk een stoere roepnaam. Tussen alle namen was deze naam ook nog eens uniek: hij kwam maar één keer voor.

Veel ingezonden namen verwezen naar vrijheid vanwege de geboortedatum: Aajaadee, Azadi (hindi), Bebas, Freedom, Fri (Thais), Kaiho (Japans), Kebebasan (Indonesisch), Pembebasan (Indonesisch) en Ziyou (Chinees).

Ook werden er veel namen ingestuurd naar aanleiding van het einde van het coronatijdperk waarin de kleine een lichtpuntje was en hoop gaf: Arun (dageraad), Berharap (hoop), Bing (geschenk), Harapan (hoop), Hikaru (lichtpuntje), Jaya (overwinnend), Khusi (vreugde), Mengatasi (overwinnen), Ravi (zon), Sinar (licht). Er waren vele creatieve inzendingen waaraan je ziet dat men zich echt verdiept heeft en waarschijnlijk ook veel heeft geleerd over Azië en olifanten. 

Diergaarde Blijdorp coördineert sinds 1991 het Europese fokprogramma voor de Aziatische olifanten. De coördinator van het Europese fokprogramma houdt het stamboek bij van de dieren die in EAZA-dierentuinen voorkomen en brengt advies uit. Een belangrijke taak hierbij is om continu te monitoren hoe de populatie ervoor staat. Worden er genoeg dieren geboren om de populatie in stand te houden? Ontstaat er geen inteelt? Op deze manier zorgt de stamboekhouder ervoor dat de reservepopulatie in dierentuinen stabiel en gezond blijft.

 

 

Zie ook:

Lees meer over:

Blijdorp dierentuin
Deel dit bericht met je vrienden!