vrijdag 18 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Officiële ambtswisseling van de Dichter des Vaderlands

30 januari 2017 (door Jana Beranová)

Zondag 29 januari vond de officiële ambtswisseling van de Dichter des Vaderlands plaats in de Kunsthal. In een wervelende show van poëzie en muziek blikten we met Anne Vegter terug naar de vier jaar van haar ambt. Haar teksten zijn gebundeld onder de titel ‘Wat helpt is een wonder’ door uitgeverij Querido. Het boekje kost 17,90 euro en u krijgt er deze week nog het poëziegeschenk door Jules Deelder bij. 

Anne Vegter is niet alleen uitmuntend dichter, maar ook eigenzinnig theatermaker. Ze kreeg dan ook een minutendurende ovatie.

Aan het ceremonieel programma deden onder meer mee Eef van Breen en Elio Stathis (muziek), Maartje Wortel (laudatio) en een optreden van een Syrische muziekgroep. De zanger van die groep had de eer om als eerste de nieuwe Wilhelmus te zingen.

De Dichter des Vaderlands is in dienst van het volk. Wij, onderdanen, leerden die avond dan ook onder het dirigeerstokje van eerder genoemde Eef van Breen de door Anne geschreven nieuwe tekst zingen. Zie hieronder.

De avond werd besloten door een humoristische parodie-toespraak van de nieuwe Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin: ‘Poëzie eerst….. Wij zullen poëzie weer groot maken. ‘

 

Wilhelmus 2017

I

Een volk dat rijk werd op het water
begrijpt wie elders strandt.
De doden zijn niet meer voor later,
de wereld staat in brand!
Verwacht jij ook hulp?
Is er een maat aan het kwaad?
Als jij het bent die moet vluchten:
Hollander zijn is een daad!

II

Verleen je hart een extra kamer.
Zoals Erasmus schreef:
ruimte scheidt de lichamen
maar niet de geest -
en status, g’loof of afkomst
bestaan vrij naast elkaar.
Geef iedereen toekomst
en maak ons Kikkerland waar!

Anne Vegter, Gedichten voor het vaderland 2013-2017

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!