donderdag 19 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Javelin. Archieffoto Paolo Bovo US Defense

Oekraïense defensie (2): de Javelin (+video)

17 april 2022 (een van de redacteuren)

De Russische verliezen aan tanks en pantserwagens zijn enorm. Aan het begin van de oorlog met Oekraïne had Rusland volgens schattingen van het IISS (International Institute for Strategic Studies) circa 2700 tanks. Volgens Oryx een organisatie, die door middel van foto's en satelietfoto's, de militaire verliezen telt, heeft Rusland meer dan 470 tanks zijn vernietigd, beschadigd of buitgemaakt. Daarnaast zouden volgens Oryx circa 2000 pantserwagens uitgeschakeld zijn. 

Aangaande tanks zouden de door de VS aan het begin van de oorlog al geleverde Javelin antitankraketten hét verschil maken. De VS hadden er aan het begin van het conflict al 2000 geleverd en later nog eens duizenden. 

De Amerikaanse Javelin kan tot op een afstand van 4000 meter effectief een tank buiten gevecht stellen. De raketten richten zich met een dubbele lading vooral op de koepel van de tank. De Britse NLAW waarvan er meer dan 3000 naar Oekraïne zijn gestuurd werkt ongeveer volgens hetzelfde principe. Daarnaast maakt Oekraïne gebruik van verschillende soorten drones waaronder de zeer potente Baykar Bayraktar TB2

Luchtmacht

Opvallend is ook dat Rusland geen overwicht in de lucht heeft. 32 Russische helicopters zijn uitgeschakeld, beschadigd of buitgemaakt en 20 vliegtuigen verloren zijn gegaan waaronder moderne jachtvliegtuigen van de typen SU-34 en SU-35. Hieroin blijken de Amerikaanse (en Nederlandse) Stingers met name tegen lager vliegende machines zeer effectief. De Russische S-300 waarover Oekraïne beschikt is daarnaast een capabel wapen tegen hoger vliegende jagers en bommenwerpers. 

Zie ook:

Lees meer over:

Aanval op Oekraïne
Deel dit bericht met je vrienden!