woensdag 19 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

De Africocypha varicolor foto André Günther

Nu op Publicatie RV&M online (8) Slavernijexcuses, webarchivering, Poe, Biden Von der Leyen en weer minder soorten

11 december 2021 (de redactie)

De vernietiging van libelles is symptomatisch voor de soorten die met uitsterven bedreigd worden. De vernietiging van wetlands zorgt voor de achteruitgang van libellen wereldwijd. Dat staat  in een nieuwe update van december van de IUCN Red List of Threatened Species.  

De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB (Koninklijke Bibliotheek in Den Haag) sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo hoopt zij te voorkomen dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen. Het webarchief is sinds 2011 in de KB-leeszaal beschikbaar. 

Ander digitaal nieuws komt uit Europa. De Italiaanse mededingsautoriteit heeft Amazon.It een bekeuring  van 1,13 miljard opgelegd voor het misbruiken van zijn overheersende positie op de Italiaanse online markt.  

Europa roert zich ook collectief op het wereldtoneel als economische tegenmacht van China's nieuwe zijderoute met haar  Global Gateway . 'Landen van oost tot west, van zuid tot noord, hebben Europa nodig als betrouwbare partner. Wij kunnen vormgevers zijn van een betere mondiale orde. Dat is de roeping van Europa en dat is wat de burgers Europa willen.' Dat waren de woorden van Ursala von der Leyen in het Europees parlement bij de presentatie van haar programma voor de komende vijf jaar in november 2019. Het is rethoriek vol zelfvertrouwen en waarom niet? 

Meer geopolitiek kwam van Biden en Poetin. Die  hebben dinsdag in een video gesprek ruim twee uur met elkaar gesproken. Het gesprek was toegespitst op de spanningen rond de Russisch Oekraïnse grens en de Russische troepenopbouw aldaar. De meningen van de pundits zijn verdeeld. De meeste geven Poetin een licht voordeel na afloop van het gesprek, waarbij ze meestal alleen kunnen uitgaan van perscommuniqués. 

 Bijna dagelijks bieden we voor minder onze excuses aan. Ook in dat licht bezien is het het niet zo gek dat op 10 december, Internationale dag van de rechten van de mens,  het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam excuses aanbiedt voor de rol van hun voorgangers in koloniale tijden in de slavernij.  

Zie ook:

Lees meer over:

slavernij geopolitiek digitaal
Deel dit bericht met je vrienden!