zondag 27 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Nouchka Fontijn wil bokstitel Europa

3 juni 2014 (door Zettie Leeuwenburgh)

Waar is het Rotterdam uit de tijd van de Wereldberoemde Bokser Bep van Klaveren gebleven? Wordt er nog wel gebokst en wie beoefenen die sport?
Of, wordt er niet genoeg ‘aan de weg getimmerd’ om in het nieuws te komen?

Voetbal overheerst en tegenwoordig krijgt ook de hockeysport veel belangstelling. Vooral sinds stoffige imago's zoals, 'rijkeluissport' of 'alleen voor suffe ballen' verouderd zijn!
Over Boksen hoor je vrijwel niemand. In het nieuws komt het nauwelijks. Zelfs het Rotterdams Dagblad wijde maandag in haar sportkatern 2 pagina's aan het WK hockey in Den Haag en staat al weken boordevol over het WK Voetbal in Brazilië. Geen letter over de ‘The noble art of boxing’.

De Zweedse Anna Laurell had vanaf de start van de EK-wedstrijd geen schijn van kans tegen de Schiedamse Nouchka Fontijn. Foto’s: prive

Europees kampioenschap
Is het iedereen dan ontgaan dat er deze week in het Roemeense Boekarest het Europees Kampioenschap Damesboksen wordt gehouden? Of wordt het genegeerd omdat het toch alleen maar vrouwen/meisjes zijn? In dat laatste geval moet de krant toch eens iets aan emancipatie gaan doen.
De Schiedamse Nouchka Fontijn (27), die lid is van de Rotterdamse boksclub Mesa Sport, wordt in haar gewichtsklasse (-75 kg) als een van de kanshebsters gezien. Zij veroverde in 2010 tijdens het Europees kampioenschap in Rotterdam een zilveren medaille.

Verslagen
Twee weken geleden heeft zij in Frankrijk tijdens internationale trainingswedstrijden de Engelse wereldkampioene Marshall ruim verslagen. Wellicht heeft dat Marshall toen helpen besluiten om maar niet deel te nemen aan het EK in Boekarest.
Afgelopen weekeinde moest Fontijn op de openingsdag van het toernooi boksen tegen de Zweedse ex-wereldkampioene Anna Laurell; die in 2012 nog tot de 12 pugilistes hoorde die op de Olympische Spelen uitkwamen.

Het scorebord geeft de duidelijke winst voor Nouchka over alle vier de ronden aan.

Laurell had vanaf de start van de wedstrijd geen schijn van kans tegen Fontijn. Vooral in de eerst twee ronden moest Laurell enkele rake klappen verwerken. De jury wees unaniem Fontijn van elke ronde als winnaar aan; 3-0.

Kwart finale
Maandag bokste Fontijn in de kwart finale en won die glansrijk. Toen was de Russische Yakushina, die vorig jaar wereldkampioene bij de jeugd werd, haar tegenstandster.
Volgens een artikel van de Wereldboksbond AIBA stonden daarmee de voornaamste kanshebsters op de titel in de tweede ronde al tegenover elkaar.
Nouchka vertelde na dat gevecht: ,,Yakushina is een tegenstandster met wie ik terdege rekening hield. De eerste ronde won ik, de tweede- en derde rondes waren wat rommelig. Maar tijdens de vierde ronde kon ik toeslaan. Ik kan nu blij en gelukkig uitrusten tot vrijdag.’’

Nouchka heeft zeker al een medaille te pakken, maar zou geen echte Fontijn zijn als zij deze keer niet opnieuw voor 'Goud' gaat. In Londen greep zij er net naast. Nu (zaterdag 7 juni) wil zij die fel begeerde gouden plak beslist in haar handen houden.
 

 

Deel dit bericht met je vrienden!