zondag 22 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Joe Biden zweert trouw aan de grondwet bij de inauguratie van 20 januari. Naast hem dr. Jill Biden. Foto screenshot NBC live

Aantekeningen bij de te verwachten buitenlandpolitiek van Joe Biden

21 januari 2021 (Ronald Glasbergen)

China

De Chinapolitiek van Biden is nog tamenlijk vaag. Die van Obama was niet erg succesvol, die van Trump lomp in die zin dat hij kansen liet liggen bijvoorbeeld met Trans Pacific Partnership Trade deal (TPP) Een ommissie waar China slim gebruik van gemaakt heeft. Biden stelt in plaats van een tarievenoorlog met China, een coalitie met andere democratieën voor om China robuuster tegemoet te kunnen treden. Veel zal daarbij afhangen van zijn nieuwe buitenland minister Antony Blinken. Nog meer van wat de geschiedenis aan onvoorziene gebeurtenissen opwerpt. Wie 9/11, de crisis van 2008 en de coronacrisis heeft gezien, weet wat dat betekent.      

Het Midden Oosten 

De nieuwe Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken  Antony Blinken zei eerder dit jaar op een bijeenkomst in het Hudson Institute "Ik denk dat we in het Midden-Oosten minder,  niet meer, zouden doen". Dat zou ook logisch zijn met een politiek die de twee staten oplossing voor Israel-Palestina voor staat en die meer afstand neemt van autocratische regimes en hun oorlogen.  

Iran

Biden maakte duidelijk dat een van zijn eerste prioriteiten voor het buitenlands beleid zal zijn om opnieuw deel te nemen in de nucleaire deal met Iran (het Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA uit 2015), van GB, Frankrijk, China, Rusland, Duitsland en EU. De VS onder Trump stapte daar uit in 2018. 

Biden zei daarover: 'Als Iran zich weer strikt aan de nucleaire deal houdt, zouden de Verenigde Staten zich weer bij de overeenkomst aansluiten als uitgangspunt voor vervolgonderhandelingen'. 

Rusland

Blinken zou het New START verdrag over beperking van startegische kernwapens willen vernieuwen. Verder kan een onder meer robuustere tegemoettreding van de aggresieve buitenlandpolitiek in cyberspace tegemoet worden gezien samen met hernieuwde toewijding tot de NATO. 

Afganistan

De voorgaande president Donald Trump heeft tamelijk achteloos, zonder overleg met de Afgaanse regering besloten de troepenaanwezigheid sterk te verminderen. Dit mede met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat terwijl het geweld tegen burgers met name door aan IS gerelateerde aanslagen sterk is toegenomen. De VS en haar tropenaanwezigheid zijn ook belangrijk voor de mogelijkheid van de Afgaanse regering om met hulp van buitenaf een behoorlijke samenleving op te kunnen bouwen. De VS is ook een van de spelers die de Pakistaanse invloed enigszins in kan dammen. Nog onduidelijk is wat de politiek van Biden/Blinken hier zal gaan worden.

(bijgewerkt 21 jan) 

Zie ook:

Lees meer over:

Politiek VS geopolitiek
Deel dit bericht met je vrienden!