woensdag 23 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Burgemeester Aboutaleb krijgt speciale bevoegdheden i.v.m. coronacrisis (rechts op de foto Janny Kok, medewerkster Vandaag & Morgen)

Noodverordening geeft burgemeesters grote bevoegdheden tot 1 juni & reacties

23 maart 2020 (door de redactie)

Update 24/3: Veel maatregelen blijken van kracht t/m 6 april; verbod op grote bijeenkomsten geldt wel tot 1 juni.

Extra maatregelen rondom coronavirus: Alle samenkomsten verboden, dus ook voor minder dan 100 mensen. Burgemeesters kunnen optreden bij winkels en groepen op straat. Deurbeleid bij te drukke winkels. Verbod op groepsvorming - een groep is drie of meer mensen die niet voldoende afstand houden. Alleen heel kleine kinderen mogen nog samenspelen. Verdere aanscherping quarantaineregels. Als één lid van een gezin koorts heeft moet de rest van het gezin thuisblijven. Kappers en nagelstylistes sluiten. Paramedische beroepen: alleen behandeling op advies van de arts. Frisse neus halen in je eentje en 1,5 meter afstand houden. Dat geldt ook voor bezoek - maximaal 3 personen - dat je thuis ontvangt.

Er is sprake van bestuurlijke en daarna eventueel strafrechtelijke handhaving. Boetes kunnen oplopen tot € 4000 voor bedrijven en € 400 particulieren. 

Erasmus MC coördineert logistieke spreiding van patiënten over Nederland. 

Hier een overzicht van alle maatregelen

 

@EllenVerkoelen (raadslid 50PLUS Rotterdam)

Gaat om samenscholing in de publieke ruimte en niet in de privésfeer? Betekent dat er geen commissie- en raadsvergaderingen zijn tot 1 juni? En hoe zit dat met scholen, kroegen, markten, winkels en dergelijke? We zitten wel heel dichtbij de totale lockdown lijkt mij!

 

@EllenVerkoelen

Persconferentie kabinet; het lockdownproces betekent dat de boodschap via het gebruikelijke Nederlandse model van de polder er geleidelijk bij ons ingegoten wordt! Dus de volgende stap tot die totale lockdown is dat samenscholingsverbod tot 1 juni ingevoerd en gehandhaafd wordt!

 

@jndkgrf (Jan Dijkgraaf)

“Een intelligente lockdown”, aldus Rutte. Oké dan. Nu handhaven. Overal.

 

Robin Fransman @RF_HFC

Vrijheid van Vergadering Vrijheid van Vereniging Recht op Demonstratie Het was een recht. Het is nu een misdrijf.

 

Zihni Özdil @ZihniOzdil Eens met @RF_HFC

Hoe belangrijk die maatregelen nu ook mogen zijn: we moeten waakzaam blijven dat ze geen permanent karakter krijgen. Zie de casus rotterdam, waar al sinds 2005 een samenscholingsverbod geldt. Vooral om arme mensen te pesten.

 

Bas Paternotte @baspaternotte

LOL! (Die lieve mevrouw vertaalt hier: 'als je het thuis niet uithoudt' kun je ff een frisse neus halen, maar het ziet er zo geestig uit)

.

@thierrybaudet

Met deze 'intelligente lockdown' zet het kabinet eindelijk de juiste stap om het virus in te dammen en Nederlanders te beschermen. #FVD steunt de nieuwe maatregelen en roept Nederlanders op zoveel mogelijk thuis te blijven. Blijf gezond.

 

@geertwilderspvv

Mensen snappen niks van die ingewikkelde persconferentie van vier ministers tegelijk. Wel naar buiten maar niet samen, maar kinderen wel samen buiten spelen? Geen samenkomsten ook onder 100 personen meer maar wel schoolexamens? PVV wil heldere tijdelijke #lockdown, geen chaos!

Lees meer over:

noodverordening lockdown
Deel dit bericht met je vrienden!