woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Nieuwsuurjournalist Mariëlle Tweebeeke bevraagt Mark Rutte in Niuwsuur eerder dit jaar. Screenshot V&M Nieuwsuur

Nieuwsuur wint Zilveren Nipkowschijf

24 juni 2021 (een van de redacteuren)

Donderdag jl. is in Het Ketelhuis te Amsterdam de Zilveren Nipkowschijf aan Nieuwsuur (NOS/NTR) uitgereikt door Renate van der Bas, juryvoorzitter van de Stichting Nipkow. Het programma werd terecht geroemd als een programma dat dagelijks met liefde zijn verantwoordelijkheid neemt voor het controleren van de macht en het faciliteren van het publieke debat in Nederland. De reeks lijsttrekkersinterviews bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen was er een uitgelezen voorbeeld van.

Nieuwsuur heeft zich de laatste jaren ontwikkeld, vaak in samenwerking met onderzoeksjournalisten van andere media tot een uitstekend journalistiek programma, uitblinkend in doorwrochte diepgaande verslaggeving in een tijd dat juist journalistieke media regelmatig het mikpunt zijn van veelal populistisch gemotiveerde aanvallen. 

De andere genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf 2021 waren: de satirische show Even Tot Hier (BNNVARA), en de documentaire reeks Srebrenica – De Machteloze missie van Dutchbat (BNNVARA). Een speciale vermelding ging naar de vijfdelige documentaireserie De Wasstraat (Human). Een Ere Zilveren Nipkowschijf was voor Het Sinterklaasjournaal (NTR). De aanwezige makers ontvingen vandaag de awards.

De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestond dit jaar uit – voorzitter – Renate van der Bas en Maaike Bos (beiden Trouw), Arjen Fortuin en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Patricia Cortie (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Roelf Jan Duin (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (mediajournalist, onder andere voor NPO Radio 1).

Reacties op dit artikel graag naar contact@vandaagenmorgen.nl  met in het onderwerp: reactie en de naam van het artikel. 

Zie ook:

Lees meer over:

Politiek journalistiek
Deel dit bericht met je vrienden!