vrijdag 17 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Afghanistan. Foto pixi cco

Nieuws van de Europese Unie van afgelopen week

9 februari 2021 (een van de redacteuren)

Relaties met Moskou

 Voor het eerst in 4 jaar is de Hoge Vertegenwoordiger EU-buitenlandbeleid naar Rusland gereisd voor een ontmoeting met de Russische minister van buitenlandse zaken, Sergej Lavrov. In een opiniestuk legt Josep Borrell uit waarom het belangrijk is om net nu, terwijl de relaties moeilijk zijn o.m. vanwege de gevangenisstraf voor Aleksej Navalny, toch te blijven praten. Teglijk wees Rusland drie Europese diplomaten uit. Wat de hel verzoeningsboodschap bij voorbaat ontkrachte. Voorbeeld van een goed bedoeld bezoek op het verkeerde moment.

Afghanistan

Janez Lenarčič, Commissaris voor Crisisbeheersing, heeft afgelopen week Afghanistan bezocht om te spreken over de humanitaire toestand van het land. Tijdens het bezoek kondigde de Commissaris 32 miljoen euro aan humanitaire steun aan voor de door het conflict getroffen burgers. Zeker na twintig jaar oorlog is het belangrijk de Afgaanse bevolking niet in de steek te laten ook al lijkt het van afstand, bekeken door een gemakzuchtige mediabril, soms vergeefs. 

Genitale verminking

 5 Commissarissen hebben in een gemeenschappelijke verklaring opgeroepen om de strijd tegen genitale verminking verder te voeren, ook tijdens de COIVD19-crisis. Vrouwelijke genitale verminking mag niet vergoelijkt. Zie ook dit artikel

Staatssteun

de Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor het reddingsplan voor het Amsterdamse afvalbedrijf AEB. 

Telecom

 de Commissie heeft Nederland een aanmaningsbrief gestuurd omdat het de nieuwe EU-telecomregels niet tijdig heeft geïmplementeerd. Het Europees wetboek voor elektronische communicatie is in december 2018 in werking getreden en de lidstaten hadden twee jaar de tijd om het in nationale wetgeving om te zetten. 23 andere lidstaten ontvingen ook een aanmaning, als eerste stap van de inbreukprocedure; de lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om te reageren.

Strijd tegen Kanker 

Vorig jaar werd bij 2,7 miljoen mensen in de EU kanker vastgesteld en stierven er 1,3 miljoen mensen aan deze ziekte. Als we niet handelen, wordt kanker tegen 2035 de belangrijkste doodsoorzaak in de EU. Met het Europees kankerbestrijdingsplan wil de Commissie deze trend te keren. Het plan gaat over het hele ziektetraject, van preventie tot levenskwaliteit van (ex-) kankerpatiënten. De Commissie wilt o.m. een kenniscentrum voor kanker oprichten om wetenschappelijke en technische initiatieven beter te coördineren, ongelijke toegang tot hoogwaardige zorg en geneesmiddelen bestrijden en de toegang tot innovatieve diagnose te verbeteren. 

Daarnaast heeft de Commissie ook het Samira-actieplan gepresenteerd, over hoe radiologische en nucleaire technologie kan worden ingezet voor het Europees kankerbestrijdingsplan. 

SURE

Negen lidstaten hebben in totaal 14 miljard euro gekregen uit het SURE-instrument, om werkgelegenheid te behouden tijdens de coronacrisis. Dit was de eerste uitbetaling van SURE in 2021. 


 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!