dinsdag 26 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

'rules of origin' laten de economische 'nationaliteit ' van een product zien

Nieuwe voorkeursregels vergroten handel met landen buiten EU

25 augustus 2020 (de redactie)

Hoe ingewikkeld handelsovereenkomsten tussen landen en handelsblokken als de EU kunnen zijn laten de vandaag uitonderhandelde voorkeursregels  tussen de EU en 20 landen zien. De nieuwe regels van vandaag, zijn het resultaat van tien jaar onderhandelen. 

Deze voorstellen wijzigen de bilaterale overeenkomsten van de EU met de volgende landen: IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Faeröer, Turkije, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Palestina [1], Georgië, de Republiek Moldavië, Oekraïne, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië en Kosovo.

Nieuwe regels moeten buur- en EU-landen helpen

De Europese Commissie heeft vandaag een pakket voorstellen aangenomen dat tot doel heeft de handel tussen de Europese Unie en de buurlanden in de pan-Euro-mediterrane (PEM) -regio te vergroten en zo bij te dragen aan het economisch herstel na de uitbraak van het coronavirus. De voorstellen van vandaag zullen de preferentiële handelsovereenkomsten van de EU met 20 PEM-handelspartners moderniseren door de relevante ‘Rules of Origin',in die overeenkomsten flexibeler en bedrijfsvriendelijker te maken.

‘Rules of Origin', ‘oorsprongsregels' zijn nodig onder elke handelsovereenkomst omdat ze bepalen welke goederen in aanmerking komen voor een voorkeursbehandeling. De ‘oorsprong 'is de‘ economische nationaliteit' van de verhandelde goederen. Oorsprongprocedures zorgen ervoor dat de douaneautoriteiten de oorsprong van een goed kunnen verifiëren en dat bedrijven de oorsprong van hun goederen kunnen aantonen. Wanneer aan alle noodzakelijke vereisten is voldaan, komen goederen met preferentiële oorsprong in aanmerking voor invoer met lagere rechten of zelfs een nultarief, afhankelijk van de preferentiële tariefbehandeling.

Tien jaar

Paolo Gentiloni, commissaris voor Economie, zei: “We moeten er alles aan doen om de handel en economische activiteit tussen de EU en onze buren in het Euro-mediterrane gebied te vergemakkelijken en regionale integratie te bevorderen. Dit zal ook landen als Libanon helpen zich te herstellen en weer op te bouwen, terwijl het tegelijkertijd Europese bedrijven ondersteunt bij het betreden van nieuwe markten. "

De nieuwe regels van vandaag, die het resultaat zijn van tien jaar onderhandelen, zullen van toepassing zijn naast die van de Regionale Conventie PEM-conventie, in afwachting van de herziening van de conventie, die momenteel gaande is. De handel met deze landen was in 2019 goed voor 677 miljard euro, wat bijna de helft is van de preferentiële handel van de EU.

Lees hier meer over de PEM Conventie 

Zie ook:

Lees meer over:

Economie handel
Deel dit bericht met je vrienden!