zaterdag 18 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Nieuwe verfilming Max Havelaar van Multatuli

19 februari 2020 (de redactie)

Producent NL Film werkt aan een nieuwe verfilming van de literaire klassieker Max Havelaar van schrijver Multatuli. Dat heeft producent Kaja Wolffers woensdag bekendgemaakt. Het project wordt momenteel ontwikkeld samen met producent Sytze van der Laan, de man achter de succesvolle oorlogsfilm Bankier van het verzet.

Het nieuws volgt daags nadat koning Willem-Alexander, om het ‘Multatuli-jaar’ af te trappen, een gedenksteen onthulde die later geplaatst zal worden in de vloer van de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De koning prees de schrijver en verbond hem zelfs aan de vrijheid waarop Nederland zo trots is. Begin maart gaat hij samen met koningin Máxima voor een staatsbezoek naar Indonesië.

Multatuli schreef zijn klassieke Max Havelaar als een aanklacht tegen het misbruik van het cultuurstelsel en het plichtsverzuim van Nederlandse ambtenaren in Nederlands-Indië in die tijd. Hoofdpersonage Max Havelaar voert als klokkenluider een onmogelijke strijd tegen het koloniale regime. Een van de bekendste verhalen uit het werk is de liefdesgeschiedenis van twee inheemse bewoners, Saïdjah en Adinda.

Tweede verfilming

Het wordt de tweede verfilming van het boek uit 1860. Regisseur Fons Rademakers tekende in de jaren zeventig voor de eerste verfilming, met Peter Faber en Rutger Hauer in de hoofdrollen. “De tijd is rijp voor een andere visie op het verhaal”, stelt producent Wolffers. “Wij willen het verhaal vertellen met de kennis van nu, met een moderne blik op het koloniale verleden van Nederland.”

Productiehuis NL Film is daarom in gesprek met makers met een diverse achtergrond en een sterke betrokkenheid bij het verhaal. Het is de bedoeling dat de nieuwe Max Havelaar in 2021 gedraaid gaat worden. Acteurs zijn nog niet bekend.

Hier de volledige eerste film:

Lees meer over:

NL film Kaja Wolffers
Deel dit bericht met je vrienden!