donderdag 21 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Nieuw werk in jubilerende Kunsthal

6 november 2012 (Jim Postma)

Het grootste nieuws dat Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal, tijdens het 20-jarig jubileum kon brengen was dat de Triton Foundation zeven nieuwe schilderijen in bruikleen had gegeven, ter voorlopige vervanging van de zeven die eerder uit de hal werden ontvreemd. Voor de honderden genodigden reden om de gulle gevers van de Foundation te trakteren op een staande applaus.


Foto's: Rinus Vuik. Inzet in de inleiding Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal Rotterdam.Ludiek
Overigens was het Rotterdams burgemeester Aboutaleb die de 500-ste expositie in de Kunsthal officieel voor geopend verklaarde. Hij deed dit op een ludieke manier. De burgemeester moest een meterslang rood gordijn opentrekken en zei daarbij: ,,Het lijkt wel of ik iemands boerka aan het uitrekken ben.’’ Hij kreeg daarbij de lachers op zijn hand.

Het was op 1 november 1992 dat de koningin Beatrix de Kunsthal opende. Bestuursvoorzitter Wim van Hassel zei vorige week tijdens de viering van het jubileum: ,,Zoals u weet is de Rotterdamse Kunsthal inmiddels wereldberoemd. Niet zo zeer door alle exposities die wij hier hebben gehouden, maar natuurlijk ook door de spectaculaire kunstroof van enkele weken geleden.’'

Diefstal
De diefstal van de zeven schilderijen uit de Triton collectie, genaamd 'Avant-Gardes.' De ontvreemde werken van onder meer Pablo Picasso, Claude Monet en Henri Matisse vertegenwoordigen een verzekerde waarde van zo'n 100 miljoen euro. Tot nu ontbreekt van de daders elk spoor. Voormalig Kunsthaldirecteur zei daar nog over: ,,Het is zo goed als uitgesloten om deze schilderijen op de markt te verhandelen. Daar zijn zij te bekend voor.’’
De twee exposities, Maillol (tot en met 10 februari 2013) en Avant-gardes (tot en met 20 januari 2013) die nu ter gelegenheid van het jubileum te zien zijn worden door kenners betiteld als 'topkwaliteit'. Alleen al de collectie van de Triton Foundation behoort tot de tweehonderd belangrijkste particuliere collecties in de wereld. Voor elke kunstliefhebber een 'must' om te gaan zien.

Deel dit bericht met je vrienden!