zondag 16 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Net weer gewend aan post-corona...

9 juli 2021 (een van de redacteuren)

(update  9 juli 22 uur)  Nadat op 26 juni bijna alle deuren weer waren geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan.

De nieuwe zogeheten deltavariant leidt tot meer ziektegevallen dan gedacht. Daarnaast zijn ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recentelijk een coronabesmetting hebben doorgemaakt, besmettingen met deze variant vastgesteld. Ook de kans op nieuwe virusmutaties zorgt voor onzekerheid. En langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen nog steeds voor wie het treft grote impact hebben.

Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn. Die gelden tot 14 augustus. Samengevat: Evenementen duren maximaal 24 uur (1 dag) Inde horeca worden alleen zitplaatsen op anderhalve meter uitgegeven. Restaurants en café's zijn vanaf 00.00 uur gesloten. 

In het onderstaande diagram zijn ze weergegeven. (Daaronder volgt een lijst van alle voorgaande maatregelen). 

Lijst van eerder maatregelen 

Hieronder een inmiddels lange lijst van de voorafgaande maatregelen. Wat volgt zal mede afhangen van het OMT advies van vandaag. Vanavond komt een nieuwe persconferentie met mogelijk opnieuw wat strengere maatregelen. De horeca moet mogelijk 's nachts weer dicht.

Het vorige OMT van 2 juli  ging vooral over het najaar en een mogelijke 4e golf. Nu is er even wat anderes aan de hand, de ziekenhuisopnamen dalen nog steeds, de besmettingen stijgen. Er is een nieuwe besmettelijker variant en niemand wil dat het buitenland de grenzen voor Nederlandse reizigers sluit.

We schudden handen en wassen onze handen. We horen over cijfers maar kunnen weer op vakantie mits getest of gevaccineerd. We - althans de meesten van ons - zijn gevaccineerd maar niet allemaal en we weten dat er nog steeds nieuwe besmettingen plaats vinden. Het 'nieuwe normaal' blijft anders dan het 'oude'.   

Zie ook:

Lees meer over:

COVID-19 coronamaatregelen
Deel dit bericht met je vrienden!