donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

'Nergens 'n verkoper, wat is dit voor zaak?

16 mei 2012 (Jim Postma)

De man, lange grijzende baard, sjofel gekleed, stond totaal verloren midden in de Aldi-supermarkt aan het Eudokiaplein. Hij was duidelijk verdwaald. Zo weggelopen uit de vorige eeuw. Eind tachtig, begin negentig jaar, zeker.

Terwijl supermarktwagentjes links en rechts hem in grote snelheid passeerden, stond hij hopeloos in zichzelf te mompelen: ,,Nergens een verkoper te zien. Wat is dit voor zaak?!’’

Hij hief daarbij zijn handen in grote vertwijfeling ten hemel.

Toevallig stond ik in zijn buurt en sprak hem aan: ,,Meneer, wat zoekt u? Kan ik u soms helpen?’’ zo trad ik hem tegemoet. Midden in die drukke menigte keek hij mij aan alsof ik ‘De Verlosser’ was.

,,Een potje pindakaas!’’ sliste hij tandeloos.

,,Blijft u hier even staan, dan ga ik op zoek,’’ zei ik kordaat. Ik gaf hem een bemoedigend schouderklopje op de koop toe.

Maar waar begin je in hemelsnaam te zoeken tussen eindeloze rekken in een stampvolle zaak. Mijn eigen boodschappenwagentje had ik bij de oude man achtergelaten om sneller op pad te kunnen gaan.

,,Niet zoeken bij de vleeswaren, niet bij de schoonmaakmiddelen,’’ zo probeerde ik logisch te denken. Wellicht dan bij de nootjes en de potjes jam? Onwillekeurig keek ik op mijn horloge, steeds denkende aan de wachtende bejaarde.

Na voor de zoveelste keer de jungle van de supermarkt te zijn doorlopen vind ik uiteindelijk tussen rijen andere potjes de felbegeerde pindakaas. Triomfantelijk plukte ik het potje uit de rekken.

Nu vliegensvlug terug naar de oude man die inmiddels was gaan zitten op een pallet met zakken suiker. ,,Kijk eens, meneer,’’ roep ik enthousiast, ,,uw potje pindakaas!’’ De man werpt er een blik op en dan op mij. Moeizaam komt hij overeind. ,,En wat mag dat potje pindakaas dan wel kosten,’’ vraagt hij onverwacht.

Ik ben verbouwereerd, uit het veld geslagen. Geen blijde bejaarde, geen ,,dank je wel,’’ haast op het chagrijnige af.

,,Vraagt u maar bij de kassa wat het kost,’’ zeg ik desondanks zo vriendelijk mogelijk.

De man draait zich nu vinnig om en antwoordt met een wegwerpgebaar: ,,Die verkopers van tegenwoordig! Ze weten helemaal van niks…’’

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!