maandag 26 oktober 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Sojabonen Foto Scott Bauer cc

Nederland grootste importeur Braziliaanse sojabonen van de EU

5 oktober 2020 (door een van onze verslaggevers)

In de eerste zes maanden van 2020 heeft Nederland 1,6 miljard kilogram sojabonen uit Brazilië ingevoerd. Dat is 40 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2019. Tegelijk nam de import uit de Verenigde Staten met 19 procent af ten opzichte van 2019. Dat meldt het CBS. Tegelijk is Nederland zelf minder eiwitgewassen gaan produceren zoals soja. Om de doelstelling van de Green Deal voor sojateelt te behalen moet er in ons land op 10 duizend hectare soja verbouwd worden.Dit jaar wordt op 132  hectare in Nederland soja verbouwd.Dat is een afname van 340 hectare ten opzichte van vorig jaar, aldus het CBS.

Brazilaanse infrastructuurprojecten worden gesteund door onder meer het Rotterdams Havenbedrijf. In het Brazilië van Bolsonaro wordt intussen massaal tropisch bos afgebrand of gekapt - legaal of illegaal- om de teelt van meer soja mogelijk te maken. Tot zover het klimaatakkoord en de Green Deal   

Steeds meer sojaimport

De totale import van soja- voor een groot deel via de Rotterdamse havens- bedroeg in de eerste helft van 2020 2,4 miljard kilogram sojabonen. Dat komt overeen met een importwaarde van 811 miljoen euro. De totale invoerhoeveelheid ligt 14 procent hoger dan in de eerste helft van 2019 en de totale invoerwaarde 17 procent hoger.

Nederland volgens de Food en Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties de vierde importeur van sojabonen. China importeert met afstand de meeste sojabonen (88,0 miljard kilogram in 2018).

Lupine als Nederlands alternatief voor soja

De sojaboon is een peulvrucht die meestal wordt gedroogd en gepeld en daarna industrieel verwerkt tot olie en meel. De olie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor margarine, koekjes en sauzen. Het eiwitrijke meel wordt vooral als veevoer gebruikt voor pluimvee, varkens en koeien.

Witte lupine in de niet bittere variant is ook goed geschikt voor menselijke consumptie, als vleesvervanger of als ingrediënt in een  gerecht. Witte lupine is volgens het vakblad Akkerwijzer meer geschikt voor het Nederlands klimaat als soja, is goed bestand tegen droogte en is tegelijk een bodemverbeteraar.

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!