woensdag 8 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Thierry Baudet, foto is van Twitter

VIDEO: Nathalie Righton maakt haar debuut bij Buitenhof; Thierry Baudet meteen naar de rechter. Update 11/3 Thierry op weg naar de rechtszaal

23 februari 2020 (door de redactie)

Update woensdag 11/3: Thierry op weg naar de rechtszaal. https://twitter.com/thierrybaudet/status/1237625317101092864

@thierrybaudet

Mag de publieke omroep politici compleet onjuist citeren en dat dan afdoen als “parafrase”? 

Oorspronkelijk bericht:

Forum voor Democratie stapt naar de rechter omdat het tv-programma Buitenhof uitlatingen over Forum-leider Thierry Baudet niet rectificeert.  “Wij kunnen en willen deze aperte onwaarheden niet onweersproken laten en gaan ervan uit dat Buitenhof deze fouten recht zal zetten.”

Wie is Nathalie Righton?

Ze werkt sinds 2007 voor de Volkskrant; eerder was ze onder meer correspondent in Afghanistan, politiek verslaggever en chef nieuws. Ze won in 2012 en 2018 een Tegel (journalistieke prijs).

Zie de Volkskrant: Nathalie Righton nieuwe presentatrice Buitenhof

Aanvulling: Ook schrijfster Marion Bloem zorgt voor ophef op Twitter door haar uitspraken over Baudet in het VPRO-programma Mondo. Zie ongeveer min. 14.00.

VPRO: Mondo

Nog een aanvulling: Reactie Buitenhof op eis tot rectificatie van Baudet

Reactie n.a.v. gesprek met Henk Otten

23 februari 2020

Buitenhof is een journalistiek programma dat onafhankelijk van welke politieke invloed dan ook wordt gemaakt. De redactie hecht grote waarde aan de zorgvuldigheid van het journalistieke proces.

In de uitzending van zondag stelt presentator Natalie Righton in haar gesprek met Dhr. Otten de vraag: “Thierry Baudet baarde deze week in de Tweede Kamer opzien door te zeggen dat hij denkt dat de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse migranten. Dat zorgde ervoor dat de vice-premier De Jonge afgelopen vrijdag zei dat is wel heel radicaal taalgebruik, en ik wil eigenlijk iedereen oproepen zich daar tegen uit te spreken. Wat vindt u daarvan?

In het Tweede Kamerdebat ontstond afgelopen week commotie bij enkele Tweede Kamerleden naar aanleiding van enkele uitspraken van Dhr. Baudet. Onder meer ging het om de volgende uitspraken:  “De Europese Unie is een staat in wording. Al dat geld gaat naar de wording van die staat. Dus naar het regelen van buitenlandse politiek. Naar het opzetten van veerdiensten om immigranten uit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken zodat er geen nationale staten meer zullen zijn.” Later in het debat stelt Dhr. Baudet dat het doel van de EU is “om de Europese bevolking tot één amalgaan te maken” en “het doel is het verzwakken van de Europese, traditionele identiteiten” en ”ik ben ervan overtuigd dat het idee [is] om de natiestaten te verzwakken door massale migratie”. Als bron verwijzen we naar de transcripties van het kamerdebat.
De uitspraken van Baudet leidden tot verontwaardigde reacties van Lodewijk Asscher, Pieter Omzigt en Rob Jetten.

Doel van de vraag aan Henk Otten was om een reactie te vragen over de ontstane ophef. De woordkeuze bij die vraagstelling is een juiste parafrasering van zowel de uitspraken van Thierry Baudet (die in het publieke debat ook in het licht werden geplaatst van eerdere uitspraken van hem over dit onderwerp) als de wijze waarop deze uitspraken werden opgevat door enkele Tweede Kamerleden en Minister De Jonge.   

Bron: VPRO

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road