vrijdag 30 juli 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Binnentuin Afb Gem. Rotterdam

Naast Tweebosbuurt: project Koer

4 februari 2021 (een van de redacteuren)

De gemeente heeft ontwikkelaar VORM aangewezen als winnaar voor de ontwikkeling van het braakliggende terrein tussen Laan op Zuid en Hilledijk, genaamd Parkstad Blok I. Uit de drie deelnemende partijen is het plan KOER van VORM, V8 Architects, Studio Architectuur MAKEN en LOLA Landscape Architects als beste gekozen. Er komen 167 huur- en koopwoningen in het midden en hoger segment. De bouw moet de eerste helft 2022 van start gaan.

Ontwikkeling Parkstad 

Het nieuwbouwproject KOER maakt deel uit van de ontwikkeling Parkstad en ligt naast de Tweebosbuurt. De eerder omstreden gedeeltelijke sloop, renovatie en nieuwbouw in de Tweebosbuurt maakt ook onderdeel uit van de ontwikkelingen in deze buurt. Parkstad vormt de verbinding tussen de Kop van Zuid en de Afrikaanderwijk.
Parkstad wordt een stedelijke wijk met meer dan 1000 woningen en voorzieningen zoals een zwembad en een sporthal in het Huis op Zuid. Het woningbouwprogramma bestaat behalve uit Parkstad Blok I uit nieuwbouwprojecten als Remisehof, Machinistenhof, Overmaas en Leeuwenkuil.

Nationaal Programma Rotterdam Zuid

Parkstad is één van de belangrijke projecten in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Vele partijen werken hierin samen aan het versterken van Rotterdam Zuid met projecten op het gebied van school, werk, wonen, veiligheid en vrije tijd.

Voor de aanbesteding van Parkstad Blok I werden in 2020 drie partijen geselecteerd om een plan in te dienen. De beoordelingscommissie beoordeelde het plan van VORM als beste. VORM verhuisde in de zomer van 2020 van Papendrecht naar Rotterdam waar het bedrijf ooit begon. VORM bouwt en ontwikkelt al 101 jaar in Rotterdam en werkte onder andere mee aan: De Peperklip, AHOY en de Weenatunnel.

Veel groen en voorzieningen

Project Koer biedt woningen voor starters, gezinnen en senioren en heeft voorzieningen en veel groen. Ontwikkelaar VORM laat een opvallend bouwblok neerzetten met een transparante lobby voor verschillende gezamenlijke activiteiten. Er zijn werkplekken voor bewoners die rustig buiten hun eigen huis willen werken. Verder is er een collectieve binnentuin waar kinderen veilig kunnen spelen. In de parkeergarage op de Laan op Zuid komt een mobiliteitshub met elektrisch deelvervoer. In een bijgebouw van het complex, genaamd ‘Villa Residu’ komt een collectieve klusplek voor bewoners.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!