zaterdag 8 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto Rinus Vuik

Na 60 jaar weer een schaatsmarathon

23 december 2013 (Zettie Leeuwenburgh)

De schaatsers Thom van Beek en Mariska Huisman, beiden behorend tot de topdivisie van marathonschaatsers, zijn zondag 22 december Kampioen van Kralingen geworden op Schaatsbaan Rotterdam. Voor het eerst na bijna 60 jaar werd er weer een marathon in Rotterdam gereden. Deze keer op een 400 meter kunstijsbaan met een tunneloverkapping, die in twee maanden tijd werd gebouwd en bovendien een primeur is in Europa.

 

Februari '56
De laatste Rotterdamse marathon werd op 4 en 5 februari 1956 op het natuurijs van de Kralingse Plas gereden. De Kampioen van Kralingen werd toen de NK allrounder Wim van der Graaff (82). Deze bijna legendarische schaatser - hij liet in 1956 Jeen van den Berg en Gerard Maarse achter zich - is nu bijna dagelijks op de kunstijsbaan te vinden, waar hij schaatsles geeft aan volwassenen.

,,Het is heerlijk om eindelijk weer in Rotterdam te kunnen schaatsen, waar veel verborgen schaatsliefhebbers wonen. Ik leer ze hun techniek te verbeteren en daar is het ijs van de kunstbaan bijzonder geschikt voor. Ik ben erg blij met deze tunnelbaan en kan iedereen aanraden te komen kijken en zelf de schaatsen onder te binden. Ik herinner me nog dat in 1956 het natuurijs op de tweede dag al aan het ontdooien was. Daar heb je hier geen last van.’’

Doodzonde
Ook Thom van Beek, eigenlijk een B-rijder onder de marathonschaatsers, jubelt over de kunstijsbaan. ,,Eigenlijk is het doodzonde dat deze baan er maar drie maanden ligt. Het ijs is perfect en er zou het hele jaar door kunnen worden getraind. Nu moeten we voor elke training naar Heerenveen. Met mijn overwinning ben ik geweldig blij.
Ik wist wel dat er een sprint in mijn benen zat, maar het kampioenschap van Kralingen op mijn naam kunnen zetten had ik toch niet verwacht. Bij het laatste rondje van de 100 die de heren van de topdivisie en top 20 eerste divisie reden was het echt alles of niets. Het is een fantastische ijsvloer die hier ligt. Ik heb slechtere vloeren meegemaakt.’’
Van Beek hield Niels Mesu en Willem Hut achter zich.

Goed ijs
Bij de dames, die 60 rondes schaatsten, ging het zilver naar Sharon Hendriks. Het brons werd veroverd door Elma de Vries. De nieuwe vrouwelijke kampioen van Kralingen, Mariska Huisman zegt: ,,Het is goed ijs en het schaatst heerlijk. Deze tunnelbaan is een bijzonder uitstapje voor ons. Natuurlijk hebben we daar plaats op onze schaatskalender voor gemaakt. We hebben hiervan geleerd dat je je mede-rijders goed in de gaten moet houden zodat zij niet onverwacht uit het peloton kunnen ontsnappen. Op 30 december schaatsen wij weer in Heerenveen en op 5 januari rijden we op het EK in Dronten.’’

Poolshoogte
Schaatser Erikjan Kooiman uit Lekkerkerk was vorige week al poolshoogte komen nemen op Schaatsbaan Rotterdam. Samen met de manager van de ijsbaan, Joris Post, keurde hij toen de kwaliteit van het ijs. ,,Het is hier kouder dan in Den Haag. Dat is goed. Het betekent dat het ijs lekker hard is en beter glijdt. Het lijkt wel natuurijs. Wat het voordeel van deze schaatsbaan is voor mij? Ik kan lekker op de fiets komen,’’ grinnikt hij.

De Schaatsbaan Rotterdam blijft nog tot eind februari 2014 aan het Toepad 95 liggen. Daarna is de ruimte weer ‘als vanouds’ aan de hockeyvelden 3, 4 en 5 van R.H.V. Leonidas.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!