donderdag 19 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

De ss Rotterdam vaart uit, 1963, foto Bart Hofmeester / AeroCamera

Museum Rotterdam: Rotterdam vanuit de wolken - Luchtfoto’s 1950 -1990 door Bart Hofmeester

10 maart 2020 (de redactie)

Fotograaf Bart Hofmeester (1921 - 2001) was één van de pioniers van de commerciële luchtfotografie. Vanaf vliegveld Zestienhoven legden hij en zijn bedrijf AeroCamera gedurende tientallen jaren Nederland van boven vast. Het archief van Hofmeester, dat naar schatting twee miljoen foto's telt, is nu voor het eerst ontgonnen. Op 26 april opent Museum Rotterdam de foto-expositie Rotterdam vanuit de wolken die de mooiste werken van Hofmeester en AeroCamera toont.

Luchtfotopionier Bart Hofmeester hangt vanaf de jaren ’50 bijna dagelijks in het Nederlandse luchtruim, vooral boven 'zijn' Rotterdam. Door zijn lens ziet de fotograaf het platgebombardeerde stadshart weer tot leven komen en de havens richting kust schuiven. Nu laten zijn luchtfoto’s ons op hoog niveau meegenieten van deze bijzondere periode. De foto-expositie kan met recht omschreven worden als een nostalgische vogelvlucht door de jaren heen.

De expositie is tot stand gekomen met behulp van gastcuratoren Peter Egge en Hans Grootenhuijs. Naast de expositie Rotterdam vanuit de wolken verschijnt eind april ook het gelijknamige boek waarin 370 foto's uit de collectie van Hofmeester zijn opgenomen. Het boek is o.a. in het museum te koop.

Rotterdam vanuit de wolken is vanaf 26 april t/m 30 augustus te zien in de Rodezand Zaal van Museum Rotterdam.

Lees meer over:

Bart Hofmeester
Deel dit bericht met je vrienden!