donderdag 19 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Impressie tentoonstelling Leeuwen op de Coolsingel, ongelofelijke verhalen uit de oorlog, Fotograaf Lotte Stekelenburg

Museum Rotterdam: Leeuwen op de Coolsingel geopend

8 juni 2020 (de redactie)

Rotterdam, 8 juni 2020 - In april zou bij Museum Rotterdam de aftrap hebben plaatsgevonden van de 75 jaar Vrijheid-viering gevolgd door de herdenking van het bombardement in mei, nu 80 jaar geleden. Corona gooide roet in het eten en de feestelijkheden en speciale programmering gingen niet door. Maar nu is het dan zover; de hoofdact van de speciale programmering is geopend voor publiek: de tentoonstelling Leeuwen op de Coolsingel, ongelofelijke verhalen uit de oorlog. Sterke verhalen en stadsmythes staan centraal in deze tentoonstelling waarin we vanuit een bijzonder perspectief terugblikken op Rotterdam in oorlogstijd. De tentoonstelling betreft een samenwerking tussen Museum Rotterdam, CBK en Stadsarchief Rotterdam.

Impressies tentoonstelling Leeuwen op de Coolsingel, ongelofelijke verhalen uit de oorlog, fotograaf Lotte Stekelenburg

Mythische verhalen
Vanaf de aanval op Rotterdam op 10 mei 1940 tot aan de bevrijding vijf jaar later is de stad het decor geweest van ontelbare verhalen. De sterkste verhalen hebben zelfs de proporties van echte stadsmythes aangenomen. Achteraf hebben historici zoveel mogelijk getracht de waarheid te achterhalen. Maar hoezeer het feitenmateriaal ook overtuigend mag lijken, het zijn juist de mythische verhalen die het best beklijfden. Omdat ze emotioneel zijn, persoonlijk en waarachtig. “Ik heb die leeuwen toch zeker zelf gezien op de Coolsingel en die Duitsers kwamen echt uit die Rijnaken!”.



Een echte leeuw en een uniek oorlogsdocument
Naast gigantische muurschilderingen (gemaakt door Rotterdamse kunstenaars), historische foto’s, films, objecten en een opgezette leeuw (bruikleen van Diergaarde Blijdorp), is ook het originele capitulatiedocument uit Rotterdam - tezamen met de capitulatievlag - te zien in de tentoonstelling. Een unicum voor de stad en onmisbare toevoeging in dit belangrijke bevrijdingsjaar! Museum Rotterdam heeft het originele document in bruikleen ontvangen van Oorlogsmuseum Overloon en het Museum Eyewitness in Beek.

 

Leeuwen op de Coolsingel, ongelofelijke verhalen uit de oorlog is t/m 16 mei 2021 te zien bij Museum Rotterdam.

Museum Rotterdam is 7 dagen per week geopend.
Het reserveren van een tijdslot is verplicht!
Museumrotterdam.nl

Deel dit bericht met je vrienden!