woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Moulijn metershoog in de Bloklandstraat

29 november 2011 (Jim Postma)

Met op de achtergrond een eeuwig jong lijkende Coen Moulijn als muurschildering in de Bloklandstraat (oude Noorden), waren zijn ploeggenoten van het Feyenoord van toen toch écht wel oud geworden. Maar wel mannenmet nogveel humor en spirit. Weduwe Adrie Moulijn moest menig traantje weg pinken bij zoveel huldebetoon aan haar vroeg in dit jaar overleden Coen (73).

Het was Harlow Brammerloo die als deelraadsvoorzitter van Rotterdam-Noord het metershoge portret van kunstenaar Erik van Zijst mocht onthullen. Brammerloo: ,,Dit is een prachtig portret van de meest beroemde linksbuiten (nummer 11) ooit van dit land. En ook helemaal op zijn plek, want onze sterspeler groeide op in de Bloklandstraat. Daar had hij niet meer nodig dan een bal en een trapmuurtje om uit te groeien tot de Feyenoord-icoon die hij later zou worden.’’

De deelraadsvoorzitter wist verder te vertellen dat Moulijn in 1955 reeds de eerste betaalde voetballer werd bij Feyenoord. Net op tijd weggekaapt van toenmalig concurrent Sparta. Coen speelde in al die jaren voor de stadionclub in totaal 487 competitiewedstrijden, maakte daarin 84 goals en werd met zijn club vijf keer Nederlands kampioen. Brammerloo tot slot: ,,Ondanks zijn tegenslagen in dit leven, zoals het overlijden van zijn zoon, bleef Coen Moulijn een positief mens. Hij liet zich niet uit het veld slaan en blijft voor de jonge voetballers van vandaag een sprekend voorbeeld, een legende.’’

 

 

 

Kritisch

Het was Hans Abelman die als voormalig coördinator van de ‘Buitenbeelden’ in de stad enige kritische geluiden liet horen. Zo wist hij te vertellen dat de deelgemeente Noord in eerste instantie helemaal niet enthousiast was om de karakteristieke muurschildering van Moulijn te plaatsen in de Bloklandstraat/ hoek Moerkapellestraat. Volgens Abelman was het te danken aan het doorzettingsvermogen van portretmaker Erik van Zijst dat Moulijn daar nu op een trapje zit met bal en al. Overigens is dit beeld min of meer een replica van een foto die ooit van de legendarische nummer 11 is genomen.

Abelman liet aan de in grote getale opgekomen menigte in het oude Noorden, zeker zo’n 500 wijkbewoners en supporters, een kleine foto zien. Daarop stond een beeld van het oude ‘sloopmuurtje’ waar Coen in de Bloklandstraat zijn voetbal tegen aan trapte. Cynisch sprak de oud-coördinator daarover: ,,Dat klotending, destijds bedoeld als hommage aan ons aller Moulijn, hebben wij toen als commissie Buitenbeelden snel laten afvoeren naar het Noordereiland. Daar dient het nu als hondenpispaal!’’

De Feyenoordbobo’s, waaronder de ook legendarische doelman Eddy Pieters Graafland, speler Beertje Kreyermaat, oud-directeur Gerard Kerkum en sponsor Willem van ’t Wout konden hier hartelijk om lachen. Zo werd de onthulling één groot spektakel met acrobaten, confetti, jonge voetbalvirtuozen, metershoge Feyenoordvaandels en batterijen fotografen.

 

Te laat

Deze laatste categorie hadden overigens ook de nodige kritiek op de organisatie. De onthulling door Brammerloo stond op de uitnodigingskaart aan gegeven om 15.00 uur. Toen was de deelraadsvoorzitter nog in geen velden of wegen te bekennen, terwijl de fotografen stonden te trappelen om al weer naar het volgende karwei te gaan. Ook TV-Rijnmond liep morrend met de camera’s rond omdat het item nog diezelfde dag was gepland voor de uitzending van 17.00 uur. Bijna werd dit dus ‘uitzending gemist’.

Het was te danken aan opbouwwerker Ed de Meijer dat uiteindelijk tegen 15.45 uur de goegemeente kwam opdagen met de deelraadsvoorzitter. Tot die tijd hadden zij met de bobo’s een drankje gedronken in het nabij gelegen Jan van de Ploeg(verzorgings-)huis. Toen Brammerloo na zijn speech samen op de foto ging met de bekende oud-Feyenoorders ontlokte dit een uitspraak van een eveneens te laat gearriveerde buurtbewoner. Hij zei: ,,Die oudjes ken ik nog van vroeger, maar wie is dan die vent links? Die is toch veel te jong voor zo’n veteranenclub.’’ Hij doelde daarmee op de deelraadsvoorzitter die zich ook moeilijk een houding kon geven tussen het voormalige sterrenteam.

Tijdens de later gehouden receptie, weer in het Jan van der Ploeghuis, wisten de bekende Rotterdamse muzikanten Jos Valster en Pierre van Duyl, weer veel goed te maken. ,,Hand in hand kameraden,’’ klonk als vanouds het hoogste lied. Echt ouderwets gezellig!

 


Zie hier de grote fotocollage>

 

 

 

Foto Rinus Vuik

Lees meer over:

Coen Moulijn
Deel dit bericht met je vrienden!