donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Mooie woorden bij herdenking Willem Scholten

7 juni 2017 (Hans Roodenburg)

De op 73-jarige leeftijd aan kanker overleden Willem Scholten heeft in ‘zijn’ Maasgebouw van De Kuip – hij was een fanatiek Feyenoord-supporter – afgelopen dinsdag een passend afscheid gekregen.

De oud-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam heeft weliswaar een scheve schaats gereden, maar was geliefd in de haven. Vooral bij sommige prominenten en ook bij de pers. (Portret van Bram Peper hierboven: Bram Peper was dus dik en dun nog een van de weinige vrienden die Willem Scholten hier had.)

In de tijd dat hij nog lang niet corrupt was, heeft hij ervoor gezorgd dat de Stichting Havenman/-vrouw van het Jaar, in 1981 nog een initiatief van Havenpersclub Kyoto, tegenwoordig een aparte stichting, van het Havenbedrijf Rotterdam als een van de oprichters 10.000 gulden (valuta die toen nog opgeld deed in Nederland) kreeg. Dat komt overeen met circa 4600 euro thans. Hij stelde toen één aardige voorwaarde: hij mag niet benoemd worden tot havenman van het jaar.

Daar hielden de journalisten zich aan. Nog afgezien of hij voor deze eretitel in aanmerking kwam. Havenpersclub Kyoto is in 2010 opgeheven omdat er nog maar weinig onafhankelijke havenjournalisten in Rotterdam over waren en de club steeds meer draagvlak kreeg op het gebied van public relations. (Foto: Andre Kramer)

Dat was voor het toenmalige bestuur aanleiding om aan de leden (circa 20) het voorstel te doen om de vereniging op te heffen. In de nazorg werd de Stichting Havenman/-vrouw wel gered. Zij kiest jaarlijks nog steeds een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven.

Tóch heeft een van de sprekers, André Kramer van het containerbedrijf Kramer Group, havenman van het Jaar in 2007, bij de herdenking afgelopen dinsdag in feite gepleit om hem nu hij toch al overleden is die titel te geven als blijk van een postume oeuvreprijs.

Voor de rest laten we het hierbij. Voor een verslag van de bijeenkomst in het Maasgebouw verwijzen wij naar marktleider RTV Rijnmond en een van haar topverslaggevers Paul Verspeek: http://www.rijnmond.nl/nieuws/155764/Applaus-bij-herdenking-Willem-Scholten.

Op deze site zijn diverse verhalen geschreven over Willem Scholten en zijn scheve schaats.

 

Deel dit bericht met je vrienden!