zaterdag 4 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

‘Mogelijk tbc via Rotterdamse kroegen’

26 februari 2014 (Jim Postma)

In Rotterdam is de gevaarlijke en besmettelijke vorm van tuberculose (open tbc) opgedoken in horecagelegenheden. Ruim een week geleden is hieraan een 60-jarige taxichauffeur van Surinaamse afkomst overleden en inmiddels in Rotterdam-Zuid begraven. Mogelijke heeft hij deze besmetting via cafés in Rotterdam-Noord 'doorgegeven'. De GGD Rotterdam Rijnmond, heeft intussen folders neergelegd in de betreffende horecagelegenheden.

Brief
In de brief aan de stamgasten staat onder meer te lezen: ‘De pas overleden klant met de achternaam Tuur bezocht tot en met 12 januari van dit jaar cafés bij u in de buurt. Heeft u in deze periode deze horecagelegenheid bezocht, dan heeft u mogelijk contact gehad met deze klant. De kans dat u tbc heeft is erg klein. Maar om er zeker van te zijn dat u geen tbc heeft, vragen wij u contact op te nemen met de GGD Rotterdam-Rijnmond voor onderzoek.’

De meest voorkomende, tevens vrijwel enige manier, van besmetting met tbc.

Deze waarschuwing is onder meer verspreid in bruine kroegen in Noord zoals Faas, Centraal, De Klaver, Vink, De Bel en de Postillon. Ook in horecagelegenheden elders in de stad.

Onderzoek
De GGD vervolgt: ‘Alleen met een onderzoek kunnen wij aantonen of iemand tbc heeft. Als u besmet bent, merkt u daar niets van. Pas na vele maanden (of zelfs jaren) kunt u er ziek van worden. Tbc is een ziekte die je krijgt door een bacterie. Soms is tbc besmettelijk. Dit heet dan open tbc. Tijdens hoesten en niezen verspreidt iemand met open tbc de bacterie. Zo kunnen andere mensen deze ziekte ook krijgen. De klachten en symptomen kunnen wisselend zijn. De meest voorkomende klachten zijn hoesten, afvallen en een griepgevoel dat maar niet overgaat’, aldus de GGD.

Voor meer informatie (www.ggdrotterdamrijnmond.nl) en of voor het maken van een afspraak voor onderzoek contact opnemen op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur via telefoonnummer 010 – 433 95 40 (GGD).
 

 

Deel dit bericht met je vrienden!